Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda (CROSBI ID 325257)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Ščetar, Mario ; Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Galić, Kata Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 25 (2023), 3; 229-236

Podaci o odgovornosti

Ščetar, Mario ; Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Galić, Kata

hrvatski

Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda

Nanotehnologija kao novi aspekt znanosti kojim se modificira fizikalna, kemijska i biološka svojstva hrane što dovodi do novih primjena u prehrambenoj industriji obrade mesa i ribe. Održavajući korak s drugim industrijama, mesna i industrija prerade ribe je usvojila novu tehnologiju u nizu primjena za poboljšanje kvalitete i sigurnosti proizvoda. Potencijalne primjene uključuju poboljšanje teksture, okusa, proizvodnju proizvoda s niskim udjelom masnoće i soli, poboljšanu apsorpciju hranjivih tvari, poboljšane tehnike pakiranja i bolji sustav detekcije patogena. Budući da je zakonska regulativa vezana za nanomaterijale još uvijek u potpunosti nedorečena, kod ovog načina pakiranja izuzetno je bitno smanjiti migracije nanočestica na najmanju moguću mjeru jer u suprotnom neće biti prihvaćena zbog razloga zdavstvene ispravnosti pa tako i zbog negativne percepcije potrošača. S ekonomskog gledišta, korištenje nanotematerijala za pakiranje vrlo vjerojatno će biti skuplje te će stoga njihov odabir u odnosu na druge materijale morati pokazati značajniju funkcionalnost te time opravdavati nastale troškove.

nanotehnologija, ; pakiranje ; riblji i mesni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Application of nanoparticles on fish and meat products packaging

nije evidentirano

nanotechnology ; packaging ; fish and meat products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25 (3)

2023.

229-236

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija