Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda (CROSBI ID 325257)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ščetar, Mario ; Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Galić, Kata
hrvatski
Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda
Nanotehnologija kao novi aspekt znanosti kojim se modificira fizikalna, kemijska i biološka svojstva hrane što dovodi do novih primjena u prehrambenoj industriji obrade mesa i ribe. Održavajući korak s drugim industrijama, mesna i industrija prerade ribe je usvojila novu tehnologiju u nizu primjena za poboljšanje kvalitete i sigurnosti proizvoda. Potencijalne primjene uključuju poboljšanje teksture, okusa, proizvodnju proizvoda s niskim udjelom masnoće i soli, poboljšanu apsorpciju hranjivih tvari, poboljšane tehnike pakiranja i bolji sustav detekcije patogena. Budući da je zakonska regulativa vezana za nanomaterijale još uvijek u potpunosti nedorečena, kod ovog načina pakiranja izuzetno je bitno smanjiti migracije nanočestica na najmanju moguću mjeru jer u suprotnom neće biti prihvaćena zbog razloga zdavstvene ispravnosti pa tako i zbog negativne percepcije potrošača. S ekonomskog gledišta, korištenje nanotematerijala za pakiranje vrlo vjerojatno će biti skuplje te će stoga njihov odabir u odnosu na druge materijale morati pokazati značajniju funkcionalnost te time opravdavati nastale troškove.
nanotehnologija, ; pakiranje ; riblji i mesni proizvodi
nije evidentirano
engleski
Application of nanoparticles on fish and meat products packaging
nije evidentirano
nanotechnology ; packaging ; fish and meat products
nije evidentirano