Određivanje biološki važnih metala u jabučnom octu i njihova fiziološka uloga (CROSBI ID 460548)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ćelap, Lea
Verbanac, Donatella
Ilijaš, Anamarija
hrvatski
Određivanje biološki važnih metala u jabučnom octu i njihova fiziološka uloga
Jabučni ocat je jedinstveni prirodni fermentirani proizvod bogat polifenolima, organskim kiselinama te drugim farmakološko aktivnim komponentama. Zbog blagotvornog utjecaja na metabolizam lipida i glukoze te antioksidativnog i antibakterijskog svojstva upotreba mu je sve češća. U jabučnom octu se nalaze i biološki važni metali koji su neophodni za ispravno funkcioniranje ljudskog organizma. Oni djeluju kao kofaktori u mnogim enzimima, imaju antioksidativno svojstvo, te je održavanje njihovih koncentracija u organizmu neophodno u prevenciji nastanka patoloških stanja. Sadržaj pojedinih metala u uzorcima jabučnih octi određen je metodom induktivno spregnute plazme s masenom sprektrometrijom (ICP-MS). Dodatak meda i vlakna inulina u jabučni ocat omogućio je praćenje koncentracija metala te utjecaj tih dodanih komponenti.
Jabučni ocat, ICP-MS, krom, mangan, željezo, bakar, cink, kalcij, magnezij, med, vlakna inulina
nije evidentirano
engleski
Determination of biologically important metals in apple cider vinegar and their physiological role
nije evidentirano
Apple cider vinegar, ICP-MS, chromium, manganese, iron, copper, zinc, calcium, magnesium, honey, inulin fiber
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
19.05.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Zagreb