Analiza minerala u napitcima od kombuche i njihova uloga u organizmu (CROSBI ID 460543)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vrdoljak-Colo, Iva
Verbanac, Donatella
Ilijaš, Anamarija
hrvatski
Analiza minerala u napitcima od kombuche i njihova uloga u organizmu
Napitak od kombuche predstavlja popularni napitak od fermentiranog čaja, funkcionalnu namirnicu s raznim dobrobitima poput antibakterijskog i antioksidativnog svojstva te podupiranja imunosnog sustava i metabolizma. Dobrobiti kombucha napitka kriju se u bioaktivnim komponenama koje sadrži, a one uključuju aminokiseline, vitamine, polifenole, vlakna i organske kiseline. Među njima, prisutni su i važni biogeni elementi kao što su željezo, mangan i cink. Ti elementi neophodan su dio enzima ključnih u održavanju različitih biokemijskih procesa u organizmu, stoga je njihova dnevna konzumacija važna za optimalno zdravlje čovjeka. Zbog načina proizvodnje i vrste početnih sastojaka korištenih u proizvodnji, kombucha napitci su po svome sastavu raznoliki. U ovome radu prvi su se puta tehnikom masene spektrometrije s induktivno spregnutom plazmom (ICP-MS) analizirali minerali kalcija, željeza, magnezija, cinka i mangana u pet različitih uzoraka kombucha napitka, od kojih je jedan bio kontrolni uzorak. Analiza uzoraka omogućila je praćenje promjena koncentracija minerala u svakome uzorku te uvid u utjecaj različitih dodataka u uzorcima na koncentraciju samih minerala.
Kombucha, ICP-MS, kalcij, željezo, magnezij, cink, mangan, začinsko bilje, začini, med, kava, mikrobiota, simbiotik, inulin
nije evidentirano
engleski
Mineral analysis in Kombucha drinks and their function in the organism
nije evidentirano
Kombucha, ICP-MS, calcium, iron, magnesium, zinc, manganese, herbs, spices, honey, coffee, microbiota, symbiotic, inulin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
26.04.2023.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Zagreb