Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uloga prehrane u prevenciji bolesti – od trudnoće do 5. godine (CROSBI ID 735677)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Banjari, Ines Uloga prehrane u prevenciji bolesti – od trudnoće do 5. godine // Zbornik sažetaka 15. međunarodnog kongresa Štamparovi dani / Brizar, Ivica (ur.). Požega: Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar, 2023. str. 4-4

Podaci o odgovornosti

Banjari, Ines

hrvatski

Uloga prehrane u prevenciji bolesti – od trudnoće do 5. godine

Temelj za zdrav rast i razvoj djeteta se postavlja još u periodu trudnoće. Sve starija dob žene, preegzistirajuća zdravstvena stanja i problem pretilosti u predtrudničkom razdoblju te preveliki dobitak na masi, loša kvaliteta prehrane i posljedične metaboličke komplikacije tijekom trudnoće značajno negativno utječu na sam ishod trudnoće i in utero predisponiraju dijete za brojne zdravstvene probleme u kasnijim fazama života. Izbalansirana prehrana je važna tijekom cijelog života, no njezina uloga, posebice u prvih pet godina života još je izraženija. Zlatni stadnard u planiranju prehrane zdravog djeteta u dobi do 5. godina je piramida pravilne prehrane. Masnoće trebaju biti zastupljene u većoj mjeri kako bi se zadovoljile potrebe mozga, a posebice se ističe potreba za konzumacijom jaja i ribe. Za razvoj koštano-mišićnog sustava osim mlijeka i mlječnih proizvoda koji su izvor visokovrijednih bjelančevina, kalcija i fosfora, potrebno je osigurati dovoljan unos tamno zelenog i žutog povrća za koje je potvrđen pozitivan učinak na koštanu masu. Broj dnevnih obroka varira ; od tri glavna i tri međuobroka u dobi do 3. godine, a kako se povećava količina hrane koju dijete može pojesti u jednom obroku, broj obroka se u dobi od 5. godina polako smanjuje. Žitarice, voće i povrće će osigurati prehrambena vlakna, a probiotici se mogu dati kao potpora crijevnoj mikroflori, bilo u obliku jogurta ili dodatka prehrani. Djeci u dobi od 1. do 5. godina potrebno je osigurati 600 IU vitamina D na dan, a suplementacija se provodi u zimskim mjesecima. Primjena adaptiranih mliječnih formula kod djece u dobi od 1. do 3. godine zahtijeva pažljivo usklađivanje nutritivnog unosa kroz drugu hranu, a kako bi se djecu naučilo na krutu hranu, poticalo žvakanje i razvoj desni, osigurao unos prehrambenih vlakana kao potpora probavi i naučilo ih se na različite okuse. Za prevenciju karijesa, treba izbjegavati zaslađene napitke (i slatkiše općenito) i djecu poticati na pijenje vode.

dijete ; razvoj djeteta ; prehrana ; trudnoća ; suplementacija

nije evidentirano

engleski

The Role of Diet in Prevention of Diseases - from pregnancy to first 5 years

nije evidentirano

child ; child development ; nutrition ; pregnancy ; supplementation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

4-4.

2023.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 15. međunarodnog kongresa Štamparovi dani

Brizar, Ivica

Požega: Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar

Podaci o skupu

15. međunarodni kongres Štamparovi dani

predavanje

05.05.2023-07.05.2023

Pleternica, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam

Poveznice