Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Citrusi kao prirodni kiselo-bazni indikatori (CROSBI ID 735653)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Prebeg, Paula ; Amić, Ana Citrusi kao prirodni kiselo-bazni indikatori // SKOKI Knjiga sažetaka. 2023. str. 25-25

Podaci o odgovornosti

Prebeg, Paula ; Amić, Ana

hrvatski

Citrusi kao prirodni kiselo-bazni indikatori

Indikatori su primjer spojeva koji se često koriste u kemijskim i biokemijskim laboratorijima, kao i u školi. Osim toga, indikatori su primjer spojeva koji mogu biti štetni i opasni, ali se mogu zamijeniti (barem djelomično ako ne u potpunosti) bezopasnim i prirodnim tvarima. Da se razne biljke mogu koristit kao prirodni indikatori pokazala su brojna prošla ispitivanja [1-4], a cilj ovog rada je bio utvrditi mogu li se i odabrani citrusi koristiti u ovu svrhu. Citrusi su danas lako dostupni, cijenom pristupačni i bezopasni. U radu je korištena pulpa i kora (kako bi se iskoristio otpadni materijal) te zelena otapala (voda i etanol). Zadatak rada bio je ispitati mogu li se citrusi koristiti kao indikatori, koje je otapalo pogodnije za to, hoće li zagrijavanje vode dati bolje rezultate, hoće li stajanjem indikatori izgubiti funkcionalnost i sl. Dobiveni rezultati pokazuju veliki potencijal voća i etanola u primjeni alternativnih pH indikatora. Kao vizualno dojmljivi pokazali su se indikatori pripremljeni od citrusa.

indikatori ; citrusi ; voda ; etanol

nije evidentirano

engleski

Citrus fruit as natural acid-base indicators

nije evidentirano

indicators ; citrus fruit ; water ; ethanol

nije evidentirano

Podaci o prilogu

25-25.

2023.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

SKOKI Knjiga sažetaka

978-953-6894-83-3

Podaci o skupu

Studentski kongres o održivoj kemiji i inženjerstvu

poster

01.04.2023-01.04.2023

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija