Citrusi kao prirodni kiselo-bazni indikatori (CROSBI ID 735653)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Prebeg, Paula ; Amić, Ana
hrvatski
Citrusi kao prirodni kiselo-bazni indikatori
Indikatori su primjer spojeva koji se često koriste u kemijskim i biokemijskim laboratorijima, kao i u školi. Osim toga, indikatori su primjer spojeva koji mogu biti štetni i opasni, ali se mogu zamijeniti (barem djelomično ako ne u potpunosti) bezopasnim i prirodnim tvarima. Da se razne biljke mogu koristit kao prirodni indikatori pokazala su brojna prošla ispitivanja [1-4], a cilj ovog rada je bio utvrditi mogu li se i odabrani citrusi koristiti u ovu svrhu. Citrusi su danas lako dostupni, cijenom pristupačni i bezopasni. U radu je korištena pulpa i kora (kako bi se iskoristio otpadni materijal) te zelena otapala (voda i etanol). Zadatak rada bio je ispitati mogu li se citrusi koristiti kao indikatori, koje je otapalo pogodnije za to, hoće li zagrijavanje vode dati bolje rezultate, hoće li stajanjem indikatori izgubiti funkcionalnost i sl. Dobiveni rezultati pokazuju veliki potencijal voća i etanola u primjeni alternativnih pH indikatora. Kao vizualno dojmljivi pokazali su se indikatori pripremljeni od citrusa.
indikatori ; citrusi ; voda ; etanol
nije evidentirano
engleski
Citrus fruit as natural acid-base indicators
nije evidentirano
indicators ; citrus fruit ; water ; ethanol
nije evidentirano
Podaci o prilogu
25-25.
2023.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
SKOKI Knjiga sažetaka
978-953-6894-83-3
Podaci o skupu
Studentski kongres o održivoj kemiji i inženjerstvu
poster
01.04.2023-01.04.2023
Zagreb, Hrvatska