Ispitivanje primjene voća kao alternativnog pH indikatora (CROSBI ID 735650)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Knežević, Antonela ; Amić, Ana
hrvatski
Ispitivanje primjene voća kao alternativnog pH indikatora
Ukoliko nastava kemije uključuje pokus, tada se u nastavi koriste kemikalije koje mogu biti otrovne, opasne i štetne za okoliš. U nekim slučajevima ove se kemikalije mogu zamijeniti alternativnim „kemikalijama", kao što su npr. alternativni pH indikatori. Prethodna ispitivanja su pokazala kako se biljni materijal može uspješno upotrijebiti kao prirodni pH indikator [1-4]. U ovom radu su prethodna istraživanja proširena te uključuju ispitivanje voća kao potencijalnog indikatora i značaj odabranih otapala u pripremi indikatora. Cilj rada bio je pripremiti indikator koji bi bio funkcionalan, dostupan, bezopasan, s mogućnošću recikliranja. Istraženi biljni materijal bilo je odabrano koštičavo voće, primjerice višnje, trešnje, marelice, šljive i dr., u obliku svježeg neprerađenog voća. U preliminarnom ispitivanju odabrano je otapalo (voda ili etanol (25, 50, 75 ili 100 %), a potom i omjer voća i otapala (1 : 10, 1 : 15, 1 : 20). Za dalji rad odabrana su ona otapala i omjer koji su dali najbolje rezultate. Dobiveni rezultati pokazuju veliki potencijal voća i etanola u primjeni alternativnih pH indikatora. Kao vizualno dojmljivi pokazali su se indikatori pripremljeni od trešnje (50 i 75 % etanol) i drenjine (25, 50, 75 % etanol).
pH indikatori ; voće ; otapala
nije evidentirano
engleski
Study of application of fruit as alternative pH indicator
nije evidentirano
pH indicators ; fruit ; solvents
nije evidentirano
Podaci o prilogu
33-33.
2023.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
978-953-6894-83-3
Podaci o skupu
Studentski kongres o održivoj kemiji i inženjerstvu
poster
01.04.2023-01.04.2023
Zagreb, Hrvatska