Učinci umjerene konzumacije bijelog vina na vaskularnu reaktivnost izolirane torakalne aorte štakora (CROSBI ID 459919)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Srzić, Sara
Mudnić, Ivana ; Mladinić Pejatović, Miranda
hrvatski
Učinci umjerene konzumacije bijelog vina na vaskularnu reaktivnost izolirane torakalne aorte štakora
Rezultati epidemioloških studija jasno ukazuju na povoljne učinke umjerene konzumacije vina na ljudsko zdravlje, posebice na kardiovaskularni sustav. Vino usporava razvoj ateroskleroze i arterioskleroze ostvarujući protuupalne, antitrombocitne i antioksidacijske učinke. Osim alkohola, vinski polifenoli smatraju se posrednicima ovih učinaka. Tradicionalna macerirana bijela vina s bogatim fenolnim sadržajem privlače pozornost proizvođača i znanstvenika, a njihovi biološki učinci slabije su istraženi. Cilj provedenog istraživanja bio je ispitati i usporediti utjecaj umjerene konzumacije standardnog i maceriranog bijelog vina na vazodilatacijski i vazokonstrikcijski odgovor aorte štakora. Sprague Dawley štakori, mužjaci (N = 45) randomizirani su u 3 skupine i podvrgnuti 4- tjednom konzumacijskom protokolu: kontrolna (K) skupina konzumira isključivo vodu, skupina SV standardno, a skupina MV macerirano bijelo vino. Nakon konzumacije slijedi izolacija torakalne aorte štakora i preparacija vaskularnih prstenova. Prstenovi svih skupina (N = 107) dodatno se randomiziraju i izlažu jednom od dva doza – učinak protokola u in vitro uvijetima: vazodilatacijski gdje su prekontrahirani prstenovi tretiraju kumulativnim koncentracijama acetilkolina ; i vazkonstrikcijski, bez prekontrakcije, s kumulativnim koncentracijama noradrenalina. Raspon je primijenjenih koncentracija acetilkolina i noradrenalina jednak s konačnim koncentracijama u organskom bazenčiću od 1nM do 10 µM). Glavne mjere ishoda su maksimalni vazodilatacijski i vazokonstrikcijski učinak (Emax) te koncentracija potrebna za postizanje 50 % maksimalnog učinka (EC50). Vazokonstrikcijski učinak nije se razlikovao među skupinama. Međutim, konzumacija maceriranog bijelog vina promijenila je vazodiatacijsku učinkovitost acetilkolina koji je u koncentracijskom rasponu od 0, 1 do 1 µM ostvario značajno veći učinak na vaskularnim prstenovima aorta MV štakora. Sukladno, potentnost je acetilkolina bila najveća u MV, nešto manja u SV, a najmanja u K skupini s pripadajućim EC50 vrijednostima od 43 nM, 57 nM i 70 nM za MV, SV i K.
Kardiovaskularni sustav ; standardno bijelo vino ; macerirano bijelo vino ; vaskularni prstenovi ; acetilkolin ; noradrenalin ; vazodilatacijski učinak ; vazokonstrikcijski učinak ; štakor
nije evidentirano
engleski
The effects of moderate white wine consumption on vascular reactivity of the isolated rat thoracic aorta
nije evidentirano
Cardiovascular system ; standard white wine ; macerated white wine ; vascular rings ; acetylcholine ; noradrenaline ; vasodilation effect ; vasoconstriction effect ; rat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
02.08.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Rijeci
Rijeka