praćenje malolaktične fermentacije u vinu Malvazija istarska pomoću enzimskih testova (CROSBI ID 459913)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tuntar, Vanessa
Petrović, Siniša
hrvatski
praćenje malolaktične fermentacije u vinu Malvazija istarska pomoću enzimskih testova
Malvazija Istarska bijela svrstava se u autohtoni hrvatski kultivar, koji je visoko zastupljen u vinogradima obiteljskih gospodarstava i malih i velikih proizvođača na području Istre. U pojedinim godinama vina navedenog kultivara karakterizira visoka kiselost, odnosno visoka koncentracija jabučne kiseline. Primjenjenim metodama otkiseljavanja promjenjen je kiselinski sastav vina, a ukupna kakvoća je modificirana ovisno o načinu otkiseljavanja. Na osnovi rezultata senzornog ocjenjivanja bolje kakvoće bilo je vino Malvazija istarska u kojem je provedena kontrolirana malolaktična fermentacija (MLF). Vino u kojem nije provedena MLF, pokazalo je nisku vrijednost mliječne kiseline i naknadnu spontanu MLF. Smanjenje visoke kiselosti u vinu sorte Malvazija Istarska, rezultira poboljšanjem ukupne kakvoće.
Malvazija istarska, malolaktična fermentacija, jabučna kiselina, mliječna kiselina
nije evidentirano
engleski
Measurement of malolactic fermentation in Malvazija istarska wine using enzymatic tests
nije evidentirano
Malvazija istarska, malolactic fermentation, lactic acid, malic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
22.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Rijeci
Poreč