Praćenje malolaktične fermentacije u vinu Teran crni pomoću enzimskih testova za jabučnu i mliječnu kiselinu. (CROSBI ID 459908)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rumin, Kristina
Petrović, Siniša
hrvatski
Praćenje malolaktične fermentacije u vinu Teran crni pomoću enzimskih testova za jabučnu i mliječnu kiselinu.
Teran crni je stara autohtona istarska sorta koja se uzgajala u Istri te u susjednim zemljama. Karakteriziraju ga povišene kiseline zbog kojih ga duže vremena ostavljamo na talogu, te kasnim pretakanjem pospješujemo biološku razgradnju jabučne kiseline u mliječnu. U ovom radu istraživali smo razvoj malolaktične fermentacije te smo uz pomoć enzimatskih mjerenja određivali koncentraciju jabučne i mliječne kiseline. Imali smo tri uzorka barrique bačva (MLFS), inoks bačva (K) i bocun (MLFI) u kojima smo pratili razvoj dodanih i spontanih malolaktičnih bakterija. Testovima smo utvrdili da je od sva tri navedena uzorka jedino uzorak MLFI imao znatni porast jabučne kiseline, dok u preostala dva imamo minimalne poraste.
Teran crni, malolaktična fermentacija, mliječna kiselina, jabučna kiselina
nije evidentirano
engleski
Measurement of malolactic fermentation in Teran wine using enzymatic tests for malic and lactic acid
nije evidentirano
Teran black, malolactic fermentation, lactic acid, malic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
22.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Rijeci
Poreč