Bioaktivni peptidi nastali proteolitičkom aktivnošću soja Lactococcus lactis ZGBP5-32 (CROSBI ID 459906)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tarandek, Ana
Kos, Blaženka
hrvatski
Bioaktivni peptidi nastali proteolitičkom aktivnošću soja Lactococcus lactis ZGBP5-32
Cilj ovog diplomskog rada bio je identificirati i kvantificirati peptide s potencijalnim bioaktivnim djelovanjem koji nastaju razgradnjom kazeina u mlijeku pomoću proteolitičkog sustava bakterije Lactococcus lactis ZGBP5-32. Identifikacija i kvantifikacija peptida provedena je spregnutim tehnikama tekućinske kromatografije i spektrometrije masa. Kako bi se pratila proteolitička aktivnost tijekom fermentacije od 24 i 48 sati, analiziran je proteinski profil u uzorcima kromatografijom isključivanja prema veličini. Nakon 24 sata fermentacije u uzorcima je identificiran peptid KYIPIQYVLS kojem se pripisuje antioksidativno djelovanje, a nakon 48 sati fermentacije identificirani su bioaktivni peptidi KYIPIQYVLS, YQEPVLGPVRGPFPIIV, QEPVLGPVRGPFPIIV, VYPFPGPIPN, HQPHQPLPPT, RDMPIQAF i TKVIPYVRYL. U znanstvenoj literaturi za navedene peptide utvrđeno je i opisano antioksidativno, imunomodulatorno, antitrobinsko, antimikrobno i ACE-inhibitorno djelovanje (Angiotensin-I- converting enzyme, ACE). Analizom proteinskog profila kromatografijom isključivanja prema veličini dokazano je da nakon 48 h inkubacije dolazi do znatnije proteolize proteina, a kvantitativnom analizom peptida dokazano je da nakon 48 h inkubacije statistički nastaje više bioaktivnih peptida nego nakon 24 h inkubacije što je rezultat produljenog vremena cijepanja peptidih veza u kazeinskoj strukturi.
bioaktivni peptidi ; Lactococcus lactis ZGBP5-32 ; kazein ; proteolitička aktivnost
nije evidentirano
engleski
Bioactive peptides made by proteolytic activity of Lactococcus lactis ZGBP5-32
nije evidentirano
bioactive peptides ; Lactococcus lactis ZGBP5-32 ; casein ; proteolytic activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
30.03.2023.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb