Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza bijelih vina iz Istre i Kvarnera na pojavu mane ružičastog obojenja – pinking. (CROSBI ID 459900)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Perić, Stefani Analiza bijelih vina iz Istre i Kvarnera na pojavu mane ružičastog obojenja – pinking. / Petrović, Siniša (mentor); Poreč, Veleučilište u Rijeci, . 2019

Podaci o odgovornosti

Perić, Stefani

Petrović, Siniša

hrvatski

Analiza bijelih vina iz Istre i Kvarnera na pojavu mane ružičastog obojenja – pinking.

Pojava nepoželjne ružičaste boje - pinking je mana vina koja se ponekad javlja prilikom izlaganja zraku bijelih vina dobivenih od kultivara bijelog grožđa. Ispitivana su vina s područja Istre i Kvarnera. Ova mana posebno može biti izražena kod vina proizvedenih u reduktivnim uvjetima i u nekim godinama berbe, a smatra se da je uzrok oksidacija antocijanina. Pojava ružičaste boje – pinkinga praćena je u odabranim vinima nakon njihovog izlaganja vodikovom peroksidu pomoću vizualne procjene i spektroskopski mjerenjem apsorbancije na valnoj duljini od 520 nm. Pojava pinkinga ustanovljena je samo u vinu Sauvignon bijeli, a u nekim vinima ustanovljen je problem oksidacije zbog nedovoljne koncentracije SO2.

pinking, Sauvignon bijeli, antocijanini, oksidacija.

nije evidentirano

engleski

Pinking deterioration of white wines from Istria and Kvarner region

nije evidentirano

Pinking, Sauvignon blanc, anthocyanins, oxidation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

23.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Rijeci

Poreč

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)