Analiza bijelih vina iz Istre i Kvarnera na pojavu mane ružičastog obojenja – pinking. (CROSBI ID 459900)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Perić, Stefani
Petrović, Siniša
hrvatski
Analiza bijelih vina iz Istre i Kvarnera na pojavu mane ružičastog obojenja – pinking.
Pojava nepoželjne ružičaste boje - pinking je mana vina koja se ponekad javlja prilikom izlaganja zraku bijelih vina dobivenih od kultivara bijelog grožđa. Ispitivana su vina s područja Istre i Kvarnera. Ova mana posebno može biti izražena kod vina proizvedenih u reduktivnim uvjetima i u nekim godinama berbe, a smatra se da je uzrok oksidacija antocijanina. Pojava ružičaste boje – pinkinga praćena je u odabranim vinima nakon njihovog izlaganja vodikovom peroksidu pomoću vizualne procjene i spektroskopski mjerenjem apsorbancije na valnoj duljini od 520 nm. Pojava pinkinga ustanovljena je samo u vinu Sauvignon bijeli, a u nekim vinima ustanovljen je problem oksidacije zbog nedovoljne koncentracije SO2.
pinking, Sauvignon bijeli, antocijanini, oksidacija.
nije evidentirano
engleski
Pinking deterioration of white wines from Istria and Kvarner region
nije evidentirano
Pinking, Sauvignon blanc, anthocyanins, oxidation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
23.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Rijeci
Poreč