Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi (CROSBI ID 734205)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Vujčić Bok, Valerija ; Šola, Ivana ; Rusak, Gordana Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga et al. (ur.). Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022. str. 291-292

Podaci o odgovornosti

Vujčić Bok, Valerija ; Šola, Ivana ; Rusak, Gordana

hrvatski

Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi

Cilj ovog rada bio je ispitati stabilnost i biodostupnost polifenola, nitrata, askorbinske kiseline i oksalne kiseline u vodenim ekstraktima špinata sa različitim dodatkom limunova soka (0, 2, 5, 10 i 20%) u in vitro modelu probave koji obuhvaća tri faze ljudske probave (usta, želudac i crijevo). DPPH i FRAP metodama testirana je potencijalna antioksidaciska aktivnost ekstrakta špinata sa limunovim sokom. Inhibicijom enzima - amilaze testirana je potencijalna antidijabetička aktivnost. U izvornim (neprobavljenim) i probavljenim (početna, usna, želučana i crijevna faza) ekstraktima špinata sa 20% limunovog soka izmjerena je najviša koncentracija ukupnih fenola, flavonoida, fenolnih kiselina, oksalne kiseline i nitrata. Isti ekstrakt imao je najvišu koncentraciju p-kumarinske kiseline nakon početne faze, L- askorbinske kiseline nakon usne faze i kvercetina nakon intestinalne faze in vitro probave. Skoro svi ekstrakti špinata sa limunom su imali visoku biodostupnost individualnih i ukupnih polifenola, nitrata, oksalata i L-askorbinske kiseline u gotovo svim fazama in vitro probave. Povećanjem doze limunovog soka došlo je do povećanja antioksidacijske i antidijabetičke aktivnosti u ekstraktima špinata. Prema tome, najbolji izvor prehrambenih polifenola, nitrata i L-askorbinske kiseline je ekstrakt špinata sa najvećim dodatkom limunovog soka. Navedeni ekstrakt stoga bi se mogao koristiti kao funkcionalno piće.

Spinacia oleracea L. ; polifenoli ; L-askorbinska kiselina ; nitrati ; oksalati ; in vitro probava

nije evidentirano

engleski

Stability and digestive availability of spinach lemon juice phytochemicals during in vitro digestion

nije evidentirano

Spinacia oleracea L. ; polyphenols ; l-ascorbic acid ; nitrate ; oxalate ; in vitro digestion

nije evidentirano

Podaci o prilogu

291-292.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar

Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

1848-5553

Podaci o skupu

14. HRVATSKI BIOLOŠKI KONGRES

poster

01.01.2022-01.01.2022

Pula, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Biotehnologija