Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi (CROSBI ID 734205)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vujčić Bok, Valerija ; Šola, Ivana ; Rusak, Gordana
hrvatski
Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi
Cilj ovog rada bio je ispitati stabilnost i biodostupnost polifenola, nitrata, askorbinske kiseline i oksalne kiseline u vodenim ekstraktima špinata sa različitim dodatkom limunova soka (0, 2, 5, 10 i 20%) u in vitro modelu probave koji obuhvaća tri faze ljudske probave (usta, želudac i crijevo). DPPH i FRAP metodama testirana je potencijalna antioksidaciska aktivnost ekstrakta špinata sa limunovim sokom. Inhibicijom enzima - amilaze testirana je potencijalna antidijabetička aktivnost. U izvornim (neprobavljenim) i probavljenim (početna, usna, želučana i crijevna faza) ekstraktima špinata sa 20% limunovog soka izmjerena je najviša koncentracija ukupnih fenola, flavonoida, fenolnih kiselina, oksalne kiseline i nitrata. Isti ekstrakt imao je najvišu koncentraciju p-kumarinske kiseline nakon početne faze, L- askorbinske kiseline nakon usne faze i kvercetina nakon intestinalne faze in vitro probave. Skoro svi ekstrakti špinata sa limunom su imali visoku biodostupnost individualnih i ukupnih polifenola, nitrata, oksalata i L-askorbinske kiseline u gotovo svim fazama in vitro probave. Povećanjem doze limunovog soka došlo je do povećanja antioksidacijske i antidijabetičke aktivnosti u ekstraktima špinata. Prema tome, najbolji izvor prehrambenih polifenola, nitrata i L-askorbinske kiseline je ekstrakt špinata sa najvećim dodatkom limunovog soka. Navedeni ekstrakt stoga bi se mogao koristiti kao funkcionalno piće.
Spinacia oleracea L. ; polifenoli ; L-askorbinska kiselina ; nitrati ; oksalati ; in vitro probava
nije evidentirano
engleski
Stability and digestive availability of spinach lemon juice phytochemicals during in vitro digestion
nije evidentirano
Spinacia oleracea L. ; polyphenols ; l-ascorbic acid ; nitrate ; oxalate ; in vitro digestion
nije evidentirano
Podaci o prilogu
291-292.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar
Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
1848-5553
Podaci o skupu
14. HRVATSKI BIOLOŠKI KONGRES
poster
01.01.2022-01.01.2022
Pula, Hrvatska