Razvojno-specifične promjene koncentracije fenolnih spojeva i vitamina C, te antioksidacijskog potencijala klijanaca pekinškog kupusa (CROSBI ID 734203)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šola, Ivana ; Dujmović, Mia ; Vujčić Bok, Valerija ; Rusak, Gordana
hrvatski
Razvojno-specifične promjene koncentracije fenolnih spojeva i vitamina C, te antioksidacijskog potencijala klijanaca pekinškog kupusa
Konzumacija svježih klijanaca kupusnjača značajno je porasla posljednjih godina, stoga je njihova nutritivna karakterizacija nužna. U ovom radu spektrofotometrijski je izmjeren udio ukupnih fenola, flavonola i hidroksicimetnih kiselina, te su novorazvijenom metodom tekućinske kromatografije visoke razlučivosti analizirani pojedinačni flavonoidi, fenolne kiseline i vitamin C. Određen je i antioksidacijski potencijal pet razvojnih stadija kineskog kupusa. Razvojni stadiji sadržavali su: 1) samo kotiledone (klijanci), 2) kotiledone i dva lista, 3) četiri lista, 4) šest listova ili 5) deset listova. Analiza glavnih komponenata (PCA) i hijerarhijsko grupiranje (HC) korišteni su za vizualizaciju trenda klasifikacije između faza. Klijanci su sadržavali više sinapinske kiseline i vitamina C od starijih biljaka. Biljke koje su sadržavale šest ili deset listova imale su više ferulične kiseline i izoramnetina od onih u ranijim fazama razvoja. Ukupni fenoli, flavonoli, hidroksicimetne kiseline, kvercetin i antioksidacijski potencijal nisu se statistički razlikovali između klijanaca i stadija sa šest ili deset listova, te su njihove koncentracije bile značajno veće nego u stadijima s dva ili četiri lista. PCA i HC potvrdili su veću fitokemijsku sličnost između klijanaca i biljaka sa šest ili deset listova, nego biljaka s dva ili četiri lista. Na temelju navedenih parametara, klijanci kineskog kupusa i biljke sa šest ili deset listova bile bi bolji odabir od biljaka s dva ili četiri lista.
fenolne kiseline ; flavonoidi ; klijanci kupusnjača ; L-askorbinska kiselina ; nutritivni potencijal
nije evidentirano
engleski
Developmentally-related changes in phenolic and L- ascorbic acid content, and antioxidant potential of chinese cabbage sprout
nije evidentirano
cruciferous sprouts ; flavonoids ; L-ascorbic acid ; nutritional potential ; phenolic acids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
282-283.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
14. Hrvatski biološki kongres
Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar
Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
1848-5553
Podaci o skupu
14. HRVATSKI BIOLOŠK KONGRES
poster
12.10.2022-16.10.2022
Pula, Hrvatska