Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina (CROSBI ID 323418)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Skračić, Živko ; Ljubenkov, Ivica ; Mimica, Nina ; Generalić Mekinić, Ivana
hrvatski
Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina
Vinarstvo i vinogradarstvo jedne su od vodećih gospodarskih grana u svijetu koje, kao i ostale proizvodne djelatnosti, generiraju velike količine organskog otpada čije zbrinjavanje za proizvođača predstavlja velik ekonomski, a za okoliš ekološki problem. Glavni nusproizvodi koji zaostaju tijekom uzgoja loze i prerade grožđa su komina, sjemenke, peteljkovina, vinski talog te rozgva i lišće loze, koji su još uvijek visokovrijedan izvor različitih biološki aktivnih komponenata primjenljivih u prehrambenoj, far- maceutskoj i kozmetičkoj industriji te poljoprivredi, proizvodnji energije i stočne hrane. Stoga je glavni cilj ovoga rada ukazati na vrijednost nusproizvoda u procesu prerade grožđa i dati pregled sastava i svojstava navedenih nusproizvoda i istraživanja na temu njihove primjene u različitim industrijama. Racionalnim gospodarenjem nusproizvodima iz vinarske proizvodnje ostva- ruje se višestruka korist ; proizvode se funkcionalne namirnice i prirodni agensi, čime se doprinosi kvaliteti prehrane i života općenito, a istodobno se smanjuje atak na okoliš. Navedeno daje snažan zamah ideji održivosti i cirkularne ekonomije, što se svakim danom sve više nameće kao imperativ u složenim uvjetima globalnog gospodarskog života.
iskorištavanje, otpad, komina grožđa, peteljke, talozi
nije evidentirano
engleski
Valorisation of Winemaking By-products
nije evidentirano
utilisation ; waste ; grape pomace ; stems ; lees
nije evidentirano
Podaci o izdanju
72 (3-4)
2023.
247-255
objavljeno
0022-9830
1334-9090
10.15255/KUI.2022.051
Povezanost rada
Prehrambena tehnologija