Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina (CROSBI ID 323418)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Skračić, Živko ; Ljubenkov, Ivica ; Mimica, Nina ; Generalić Mekinić, Ivana Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 72 (2023), 3-4; 247-255. doi: 10.15255/KUI.2022.051

Podaci o odgovornosti

Skračić, Živko ; Ljubenkov, Ivica ; Mimica, Nina ; Generalić Mekinić, Ivana

hrvatski

Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina

Vinarstvo i vinogradarstvo jedne su od vodećih gospodarskih grana u svijetu koje, kao i ostale proizvodne djelatnosti, generiraju velike količine organskog otpada čije zbrinjavanje za proizvođača predstavlja velik ekonomski, a za okoliš ekološki problem. Glavni nusproizvodi koji zaostaju tijekom uzgoja loze i prerade grožđa su komina, sjemenke, peteljkovina, vinski talog te rozgva i lišće loze, koji su još uvijek visokovrijedan izvor različitih biološki aktivnih komponenata primjenljivih u prehrambenoj, far- maceutskoj i kozmetičkoj industriji te poljoprivredi, proizvodnji energije i stočne hrane. Stoga je glavni cilj ovoga rada ukazati na vrijednost nusproizvoda u procesu prerade grožđa i dati pregled sastava i svojstava navedenih nusproizvoda i istraživanja na temu njihove primjene u različitim industrijama. Racionalnim gospodarenjem nusproizvodima iz vinarske proizvodnje ostva- ruje se višestruka korist ; proizvode se funkcionalne namirnice i prirodni agensi, čime se doprinosi kvaliteti prehrane i života općenito, a istodobno se smanjuje atak na okoliš. Navedeno daje snažan zamah ideji održivosti i cirkularne ekonomije, što se svakim danom sve više nameće kao imperativ u složenim uvjetima globalnog gospodarskog života.

iskorištavanje, otpad, komina grožđa, peteljke, talozi

nije evidentirano

engleski

Valorisation of Winemaking By-products

nije evidentirano

utilisation ; waste ; grape pomace ; stems ; lees

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72 (3-4)

2023.

247-255

objavljeno

0022-9830

1334-9090

10.15255/KUI.2022.051

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice