Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, glukozinolata, šećera i proteina u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis var. cymosa) (CROSBI ID 733945)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Gmižić, Daria ; Šola, Ivana Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, glukozinolata, šećera i proteina u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis var. cymosa) // Zbornik sažetaka 14. Hrvatskog biološkog kongresa / Caput Mihalić, K. ; Mičetić Stanković, V. ; Urlić, I. et al. (ur.). Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2022. str. 271-272

Podaci o odgovornosti

Gmižić, Daria ; Šola, Ivana

hrvatski

Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, glukozinolata, šećera i proteina u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis var. cymosa)

Uz trenutne klimatske promjene, biljke su izložene rastućim temperaturama koje utječu na njihov fitokemijski sastav. U sklopu ovog rada cilj je bio istražiti učinak visoke temperature na koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, proteina, glukozinolata i topivih šećera u klijancima brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.), te navedene fitokemikalije sortirati prema stupnju njihove stabilnosti/osjetljivosti spram visoke temperature. U tu svrhu, u zimskim mjesecima 2021./2022. g. uzgojili smo šest bioloških replika klijanaca brokule pri visokoj temperaturi (38 °C dan/33 °C noć) i, kao kontrolu, šest bioloških replika pri regularnoj temperaturi (23 °C dan/18 °C noć). Ekstrakti liofiliziranog tkiva brokule pripremljeni su u različitim otapalima i provedene su spektrofotometrijske analize spomenutih grupa fitokemikalija. Visoka temperatura značajno je povećala koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva i topivih šećera u klijancima brokule, ali smanjila koncentraciju ukupnih proteina i glukozinolata. Među testiranim spojevima klijanaca, najosjetljiviji na visoku temperaturu bili su topivi šećeri čija se koncentracija gotovo udvostručila, a najstabilniji ukupni proteini. Zaključno, visoka temperatura specifično je utjecala na različite skupine fitokemikalija u klijancima brokule, što sugerira potrebu daljnjih detaljnijih istraživanja.

fitokemikalije ; globalno zatopljenje ; klimatske promjene ; kupusnjače

nije evidentirano

engleski

High temperature changes total phenolics, glucosinolates, sugars and proteins level in broccoli sprouts (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.)

nije evidentirano

Brassicaceae ; climate changes ; global warming ; phytochemicals

nije evidentirano

Podaci o prilogu

271-272.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Caput Mihalić, K. ; Mičetić Stanković, V. ; Urlić, I. ; Mešić, A. ; Kružić P.

Zagreb: Hrvatsko biološko društvo

Podaci o skupu

14. HRVATSKI BIOLOŠKI KONGRES

poster

01.01.2022-01.01.2022

Pula, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kemija, Nutricionizam

Poveznice