Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja (CROSBI ID 733835)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Šola, Ivana ; Gulin, Silvija ; Vujčić Bok, Valerija ; Pavoković, Dubravko ; Rusak, Gordana
hrvatski
Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja
Biljke se visokoj temperaturi (VT) prilagođavaju promjenom transkriptoma, proteoma i metaboloma. Takva prilagodljivost posljedica je njihovih intenzivnih promjena u biokemijskim putevima, što može značajno promijeniti i njihove biološke učinke. U ovom radu istražili smo učinak VT na antiglikacijski potencijal vodenog ekstrakta klijanaca brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.), te njihovu mogućnost inhibicije α-lipaze, enzima potrebnog za hidrolizu prehrambenih lipida. Potencijal antiglikacije procijenjen je postotkom inhibicije stvaranja krajnjih produkata glikacije (AGEs, advanced glycation end products), a potencijal hidrolize prehrambenih lipida putem postotka inhibicije α-lipaze. Klijanci su uzgajani u klima komori s temperaturnim rasponom 23°C/16h, 18°C/8h - kontrolnu skupina i 38°C/16h, 33°C/8h - VT ). Ekstrakti su pripremljeni iz liofiliziranog biljnog materijala u kipućoj (100°C) vodi nakon čega je slijedila inkubacija na rotacijskom ekstraktoru 1 sat/23°C. Rezultati su pokazali da su vodeni ekstrakti HT-klijanaca brokule učinkovitiji u inhibiciji stvaranja AGEs od kontrolne skupine. Tijekom in vitro simulirane ljudske probave, potencijal inhibicije je povećan, ali je razlika između HT- i kontrolne skupine smanjena. S druge strane, aktivnost α-lipaze nije se značajno razlikovala (p≤0, 05) između HT- i kontrole, a potencijal inhibicije tijekom probave se smanjio. Dodatna identifikacija proteina, čija se količina promjenila, je trenutno u procesu. Ovi rezultati pokazuju da HT značajno mijenja biopotencijal biljaka.
antiglikacijski potencijal ; funkcionalna hrana ; globalno zatopljenje ; klijanci kupusnjača ; pretilost
nije evidentirano
engleski
Broccoli seedlings water extracts change the level of protein glycation and activity of α-lipase: effect of high growing temperature
nije evidentirano
antiglycation potential ; antiobesity potential ; functional food ; global warming ; brassicaceous microgreens
nije evidentirano
Podaci o prilogu
281-282.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo
1848-5553
Podaci o skupu
14. HRVATSKI BIOLOŠKI KONGRES
poster
01.01.2022-01.01.2022
Pula, Hrvatska