Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja (CROSBI ID 733835)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Šola, Ivana ; Gulin, Silvija ; Vujčić Bok, Valerija ; Pavoković, Dubravko ; Rusak, Gordana Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja // Zbornik sažetaka / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga et al. (ur.). Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2022. str. 281-282

Podaci o odgovornosti

Šola, Ivana ; Gulin, Silvija ; Vujčić Bok, Valerija ; Pavoković, Dubravko ; Rusak, Gordana

hrvatski

Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja

Biljke se visokoj temperaturi (VT) prilagođavaju promjenom transkriptoma, proteoma i metaboloma. Takva prilagodljivost posljedica je njihovih intenzivnih promjena u biokemijskim putevima, što može značajno promijeniti i njihove biološke učinke. U ovom radu istražili smo učinak VT na antiglikacijski potencijal vodenog ekstrakta klijanaca brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.), te njihovu mogućnost inhibicije α-lipaze, enzima potrebnog za hidrolizu prehrambenih lipida. Potencijal antiglikacije procijenjen je postotkom inhibicije stvaranja krajnjih produkata glikacije (AGEs, advanced glycation end products), a potencijal hidrolize prehrambenih lipida putem postotka inhibicije α-lipaze. Klijanci su uzgajani u klima komori s temperaturnim rasponom 23°C/16h, 18°C/8h - kontrolnu skupina i 38°C/16h, 33°C/8h - VT ). Ekstrakti su pripremljeni iz liofiliziranog biljnog materijala u kipućoj (100°C) vodi nakon čega je slijedila inkubacija na rotacijskom ekstraktoru 1 sat/23°C. Rezultati su pokazali da su vodeni ekstrakti HT-klijanaca brokule učinkovitiji u inhibiciji stvaranja AGEs od kontrolne skupine. Tijekom in vitro simulirane ljudske probave, potencijal inhibicije je povećan, ali je razlika između HT- i kontrolne skupine smanjena. S druge strane, aktivnost α-lipaze nije se značajno razlikovala (p≤0, 05) između HT- i kontrole, a potencijal inhibicije tijekom probave se smanjio. Dodatna identifikacija proteina, čija se količina promjenila, je trenutno u procesu. Ovi rezultati pokazuju da HT značajno mijenja biopotencijal biljaka.

antiglikacijski potencijal ; funkcionalna hrana ; globalno zatopljenje ; klijanci kupusnjača ; pretilost

nije evidentirano

engleski

Broccoli seedlings water extracts change the level of protein glycation and activity of α-lipase: effect of high growing temperature

nije evidentirano

antiglycation potential ; antiobesity potential ; functional food ; global warming ; brassicaceous microgreens

nije evidentirano

Podaci o prilogu

281-282.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar

Zagreb: Hrvatsko biološko društvo

1848-5553

Podaci o skupu

14. HRVATSKI BIOLOŠKI KONGRES

poster

01.01.2022-01.01.2022

Pula, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Biotehnologija