Polifenolne sastavnice i antioksidacijska aktivnost aronije, borovnice, drijena i planike (CROSBI ID 733781)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Šprajc, E ; Blažeković, B ; Bival Štefan, M ; Petković, T ; Lovković, S ; Vladimir-Knežević, S
hrvatski
Polifenolne sastavnice i antioksidacijska aktivnost aronije, borovnice, drijena i planike
Prisutnost različitih polifenolnih sastavnica u aroniji (Aronia melanocarpa), borovnici (Vaccinium myrtillus), drijenu (Cornus mas) i planici (Arbutus unedo) ispitana je tankoslojnom kromatografijom. Ukupni udjeli flavonoida (0, 02- 0, 17 %), fenolnih kiselina (0, 29-3, 91 %), trjeslovina (0, 87-2, 94 %) i antocijana (0.06-1.94 %) određeni su u suhim plodovima primjenom spektrofotometrijskih metoda. U borovnici je određeno najviše antocijana, dok je aronija sadržavala najviše ostalih ispitanih polifenolnih spojeva. Antioksidacijska aktivnost odabranih plodova procijenjena je primjenom dviju različitih metoda, u usporedbi s askorbinskom kiselinom kao referentnim antioksidansom. Svi su etanolni ekstrakti pokazali značajnu sposobnost hvatanja slobodnih DPPH radikala postižući 50 %-tnu učinkovitost (IC50) u koncentracijama od 13, 11 µg mL-1 do 76, 14 µg mL-1. Suprotno tome, sposobnost ekstrakata da neutraliziraju slobodne NO radikale bila je puno slabija. Jedino su za aroniju i borovnicu određene vrijednosti IC50 koje su iznosile 227, 05 µg mL-1 i 1287, 61 µg mL-1. Naše usporedno istraživanje odabranih plodova prikupljenih u Hrvatskoj istaknulo je najbolja antioksidacijska svojstva aronije, što se može povezati s najvećim sadržajem polifenola.
aronija ; borovnica ; drijen ; planika ; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Polyphenolic compounds and antioxidant activity of black chokeberry, bilberry, cornelian cherry and strawberry tree
nije evidentirano
black chokeberry ; bilberry ; cornelian cherry ; strawberry tree ; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o prilogu
104-104.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka. Dani doktorata biotehničkog područja 2022
Kos, B ; Ivanković, A ; Beljo Lučić, R ; Novak, J ; Rumbak, I ; Balbino, S
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6893-18-8
Podaci o skupu
Dani doktorata biotehničkog područja
poster
28.09.2022-29.09.2022
Zagreb, Hrvatska