Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija fenolnih spojeva iz ljekovitog nevena (Calendula officinalis L.) i poljskog nevena (Calendula arvensis L.) (CROSBI ID 459260)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vanesa Čović Ekstrakcija fenolnih spojeva iz ljekovitog nevena (Calendula officinalis L.) i poljskog nevena (Calendula arvensis L.) / Petrović, Siniša (mentor); Poreč, Veleučilište u Rijeci, . 2016

Podaci o odgovornosti

Vanesa Čović

Petrović, Siniša

hrvatski

Ekstrakcija fenolnih spojeva iz ljekovitog nevena (Calendula officinalis L.) i poljskog nevena (Calendula arvensis L.)

Neven je česta biljaka u domaćinstvu koja se koristi kao ukrasna biljka ili u medicinske svrhe. Ljekoviti neven (Calendula officinalis L.) koji je analiziran u ovom radu je ubran na površinama Poljoprivrednog odjela u Poreču, u uzgoju u plasteniku. Poljski neven (Calendula arvensis L.) ubran je na livadi u okolici Poljoprivrednog odjela u Poreču. U navedenim vrstama nevena provedeno je istraživanje sadržaja ukupnih polifenola, te flavonoida i neflavonoida. Za ekstrakciju fenolnih spojeva u nevenu koristili smo 30 % etanol i 30 % aceton u trajanju od 30 i 60 minuta. Između ta dva otapala nije bilo značajne razlike, pa smo u daljnjim postupcima odlučili koristiti samo etanol u trajanju od 30 minuta. Rezultati pokazuju da Calendula arvensis L. ima veći sadržaj ukupnih fenola i neflavonoida u odnosu na Calendulu officinalis L., dok Calendula officinalis L. sadrži više flavonoida. Najveću antioksidacijsku aktivnost pokazao je etanolni ekstrakt Calendule arvensis L. pomoću testa redukcije stabilnog slobodnog radikala DPPH. Acetonski ekstrakt ljekovitog nevena sadrži fenolne spojeve koji su jači antioksidansi iako nije pokazao značajnu razliku u količini ukupnih polifenola u odnosu na etanolni ekstrakt.

neven, Calendula officinalis L., polifenoli, flavonoidi, neflavonoidi, antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Extraction of phenolic compounds from common marigold (Calendula officinalis L.) and field marigold (Calendula arvensis L.)

nije evidentirano

marigold, Calendula officinalis L., polyphenols, flavonoids, non-flavonoids, antioxidative activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

18.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Rijeci

Poreč

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kemija