Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj različitih tehnologija vinifikacije na boju i količinu fenolnih tvari u vinu sorte Borgonja (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 459257)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jeličić, Marijo Utjecaj različitih tehnologija vinifikacije na boju i količinu fenolnih tvari u vinu sorte Borgonja (Vitis vinifera L.) / Petrović, Siniša (mentor); Poreč, Veleučilište u Rijeci, . 2018

Podaci o odgovornosti

Jeličić, Marijo

Petrović, Siniša

hrvatski

Utjecaj različitih tehnologija vinifikacije na boju i količinu fenolnih tvari u vinu sorte Borgonja (Vitis vinifera L.)

Grožđe sorte borgonja (Vitis vinifera L.) korišteno je za proizvodnju vina postupkom karbonske maceracije i rose tehnikom. U proizvedenim vinima ispitan je utjecaj tehnologija proizvodnje na boju i intenzitet boje te na sadržaj ukupnih fenolnih tvari. Proizvedena vina bila su u kategoriji suhih vina s udjelom nereducirajućih šećera manjom od 2 g/L. Intenzitet boje rose vina na početku vinifikacije iznosio je 0.177 a na kraju istraživanog perioda se smanjio na 0.046 kao posljedica taloženja antocijana. Taj proces vidljiv je i kod mjerenja crvenog (A520) i plavog (A620) pigmenta u ovom vinu. Količina smeđeg pigmenta kao znaka oksidativnih promjena nije bila izražena. Mjerenjem nijanse boje zabilježen je porast od 0.61 do 1.41. Nije zabilježen porast ukupna količine crvenih pigmenata u ovom vinu. Kretanje intenziteta boje kod karbonske maceracije bilo je slično kao i kod rose vina te se kretalo od 0, 114 do 0, 074. Praćenje nijanse boje karbonske maceracije pokazalo je povećanje te se kretalo od 0, 854 do 1, 00. Također, kao i kod rose vina količina smeđeg pigmenta kao znaka oksidativnih promjena nije bila izražena. Nakon prešanja grožđa zabilježeno je povećanje ukupnog crvenog pigmenta i nakon toga dolazi do blagog pada radi taloženja antocijana.

Borgonja, karbonska maceracija, rose vino, boja vina, intenzitet boje, fenolne tvari

nije evidentirano

engleski

The effect of different vinification practice on color and content of phenols in wine of Borgonja (Vitis vinifera L.) variety

nije evidentirano

Vitis vinifera L., carbonic maceration, rose wine, wine color, color intensity, phenolic compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

18.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Rijeci

Poreč

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)