Sadržaj likopena u plodu odabranih sorti rajčice (Solanum lycopersicum L.) i antioksidacijska aktivnost ekstrakata likopena određena DPPH metodom (CROSBI ID 459255)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Hrgar, Doroteja
Petrović, Siniša
hrvatski
Sadržaj likopena u plodu odabranih sorti rajčice (Solanum lycopersicum L.) i antioksidacijska aktivnost ekstrakata likopena određena DPPH metodom
Rajčica (Solanum lycopersicum L.) pripada porodici pomoćnica (Solanaceae) i potječe iz Južne Amerike. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja se uzgaja se u toplijim dijelovima svih kontinenata radi plodova koji se upotrebljavaju svježi, kuhaju, konzerviraju ili prerađuju. Osim različitih hranjivih tvari rajčica je značajan izvor biljnog pigmenta likopena iz skupine karotenoida koji joj daje karakterističnu crvenu boju. Likopen ima značajno antioksidativno djelovanje te može pomoći kod oksidativnog stresa a također i štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. U ovom radu utvrđena je količina likopena u plodovima odabranih sorti rajčice nakon ekstrakcije organskim otapalima, i ispitana je antioksidacijska aktivnost dobivenih ekstrakata. Ekstrakcija likopena provedena smjesom otapala heksan : metanol : aceton (2:1:1), a sadržaj likopena izražen je u mg/kg mokre tvari.. Najveći sadržaj likopena utvrđen je u sorti Heinz 5408 od 22, 57 mg/kg mokre tvari. Nešto niže vrijednosti zabilježene su u sortama Red vally, Lycomec i UG 124, a najmanju vrijednost imala je sorta Perfect peel gdje je izmjena vrijednost od 16, 66 mg/kg mokre tvari. Antioksidacijska aktivnost priređenih ekstrakata ispitana je mjerenjem njihovog utjecaja na stabilni slobodni radikal 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikal (DPPH). Najveću izmjerenu antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt sorte sorta Heinz 5408 koja iznosi 12, 40%, dok je sorta Lycomec pokazala najmanju antioksidacijsku aktivnost od 3, 92%. Sorte UG 124 i Red vally pokazale su antioksidacijsku aktivnost od 9, 04% i 5, 63%. Sorta Perfect peel ima nešto malo višu antioksidacijsku aktivnost nego najslabija sorta Lycomec, a ona iznosi 4, 25%.
rajčica, Solanum lycopersicum L., ekstrakcija, likopen, antioksidacijska aktivnost, DPPH test
nije evidentirano
engleski
Content of lycopene in tomato (Solanum lycopersicum L.) varieties and antioxidant activity of lycopene extracts determined by DPPH method
nije evidentirano
tomato, Solanum lycopersicum L., extraction, lycopen, antioxidative activity, DPPH test
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
19.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Rijeci
Poreč