Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 125964

Uloga socijalne podrške u skrbi za djecu i mlade svjedoke ratnih zbivanja


Brajša-Žganec, Andreja
Uloga socijalne podrške u skrbi za djecu i mlade svjedoke ratnih zbivanja // Dijete i društvo : časopis za promicanje prava djeteta, 4 (2002), 1-2; 35-47 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 125964 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga socijalne podrške u skrbi za djecu i mlade svjedoke ratnih zbivanja
(The role of social support in the care of children and youth - the witnesses of war events)

Autori
Brajša-Žganec, Andreja

Izvornik
Dijete i društvo : časopis za promicanje prava djeteta (1332-3210) 4 (2002), 1-2; 35-47

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
socijalna podrška ; ratna stresna i traumatska iskustva ; djeca ; adolescenti
(social support ; war-related stress and traumatic experiences ; children ; adolescents)

Sažetak
Postoji niz činioca koji mogu pridonijeti kvalitetnoj psihosocijalnoj prilagodbi djece i mladih svjedoka ratnih zbivanja. Uloga socijalne podrške u tom procesu od velike je važnosti. Razmatraju se noviji pristupi konceptu socijalne podrške u odnosu na razvoj socijalne podrške, vrste i izvore socijalne podrške te ulogu osobnih karakteristika u tom transakcijskom procesu. Prikazuju se osnovni teorijski modeli djelovanja socijalne podrške na psihološku dobrobit s posebnim naglaskom na funkcije socijalne podrške u obiteljima djece i mladih svjedoka ratnih zbivanja. Provedena su istraživanja o zastupljenosti različitih vrsta socijalne podrške u djece i mladih za vrijeme i nakon rata u Hrvatskoj te povezanosti različitih vrsta socijalne podrške s intenzitetom ratnih stresnih i traumatskih iskustva i psihosocijalnom prilagodbom. Rezultati naših istraživanja ukazuju na mogući različit proces djelovanja socijalne podrške na psihosocijalnu prilagodbu djece i mladih u odnosu na vrste i intenzitet ratnih stresnih i traumatskih iskustva, vrijeme doživljavanja ratnih događanja i spol. Potrebno je jačati specifične tretmane i intervencijske programe za djecu i mlade svjedoke ratnih zbivanja ; intervencije na nivou obitelji kao i cijele zajednice. Ako gledamo na socijalnu podršku kao na individualni stupanj socijalne integracije, kao subjektivno iskustvo kvalitete socijalnih odnosa, kao percepciju pomoći od drugih i kao aktualno suportivno ponašanje, što su kompleksni procesi koji uključuju različite mehanizme, tada jačanje svakog od tih procesa može imati pozitivan učinak na smanjenje psihopatologije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0194102

Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andreja Brajša-Žganec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brajša-Žganec, Andreja
Uloga socijalne podrške u skrbi za djecu i mlade svjedoke ratnih zbivanja // Dijete i društvo : časopis za promicanje prava djeteta, 4 (2002), 1-2; 35-47 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Brajša-Žganec, A. (2002) Uloga socijalne podrške u skrbi za djecu i mlade svjedoke ratnih zbivanja. Dijete i društvo : časopis za promicanje prava djeteta, 4 (1-2), 35-47.
@article{article, author = {Braj\v{s}a-\v{Z}ganec, Andreja}, year = {2002}, pages = {35-47}, keywords = {socijalna podr\v{s}ka, ratna stresna i traumatska iskustva, djeca, adolescenti}, journal = {Dijete i dru\v{s}tvo : \v{c}asopis za promicanje prava djeteta}, volume = {4}, number = {1-2}, issn = {1332-3210}, title = {Uloga socijalne podr\v{s}ke u skrbi za djecu i mlade svjedoke ratnih zbivanja}, keyword = {socijalna podr\v{s}ka, ratna stresna i traumatska iskustva, djeca, adolescenti} }
@article{article, author = {Braj\v{s}a-\v{Z}ganec, Andreja}, year = {2002}, pages = {35-47}, keywords = {social support, war-related stress and traumatic experiences, children, adolescents}, journal = {Dijete i dru\v{s}tvo : \v{c}asopis za promicanje prava djeteta}, volume = {4}, number = {1-2}, issn = {1332-3210}, title = {The role of social support in the care of children and youth - the witnesses of war events}, keyword = {social support, war-related stress and traumatic experiences, children, adolescents} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font