Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidacijski potencijal i profil hlapljivih spojeva meda maslačka i crvene djeteline (CROSBI ID 458991)

Ocjenski rad | diplomski rad

Golemac, Anja Antioksidacijski potencijal i profil hlapljivih spojeva meda maslačka i crvene djeteline / Radonić, Ani (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2015

Podaci o odgovornosti

Golemac, Anja

Radonić, Ani

hrvatski

Antioksidacijski potencijal i profil hlapljivih spojeva meda maslačka i crvene djeteline

U radu određen je profil hlapljivih spojeva dvije vrste monoflornog meda, maslačka i crvene djeteline. Za izolaciju hlapljivih spojeva korištena je ultrazvučna ekstrakcija organskim otapalom (USE), koja je provedena pomoću dva otapala, smjese otapala pentan : dietil-eter i diklormetana. Analiza dobivenih ekstrakata provedena je vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS). Glavni sastojak oba ekstrakta meda maslačka je spoj iz skupine derivata šikiminskog biosintetskog puta, feniloctena kiselina, a kvantitativno značajan sastojak je i derivat norizoprenoida dehidrovomifoliol koji je po prvi put identificiran u medu maslačka. Dehidrovomifoliol se može smatrati karakterističnim spojem meda maslačka. Glavni sastojci ekstrakata meda crvene djeteline su viši alifatski alkoholi, „masni“ alkoholi, a identificirani su i fenolni spojevi metil-siringat, p-kumarinska kiselina, p-hidroksibenzojeva kiselina. Najzastupljeniji među njima, u oba ekstrakta, je metil-siringat. Karakteristika ekstrakata meda crvene djeteline je prisustvo produkata toplinske razgradnje ugljikohidrata, maltola, 5-hidroksimetilfurfurala i 2, 3-dihidro-3, 5-dihidroksi-6-metil-4H-piran-4-ona. Prisustvo navedenih spojeva je pokazatelj dugotrajnog skladištenje meda. Nijedan od identificiranih spojeva nije koristan za određivanje botaničkog porijekla meda. U radu je određena antioksidacijska aktivnost meda i izoliranih ekstrakata meda dvjema metodama, metodom određivanja antiradikalske aktivnost, DPPH metodom, i metodom određivanja ukupne antioksidacijske aktivnosti, FRAP metodom. Rezultati dobiveni ovim metodama pokazali su da oba meda imaju zanemarivo antioksidacijsko djelovanje. Ekstrakti meda maslačka i crvene djeteline, prema rezultatima dobivenim DPPH i FRAP metodom, pokazuju određeno antioksidacijsko djelovanje. Pentan : dietil-eterski ekstrakt meda maslačka ima veću antioksidacijsku aktivnost od diklormetanskog ekstrakta. Kod meda crvene djeteline, diklormetanski ekstrakt ima veću antioksidacijsku aktivnost od pentan : dietil-eterskog ekstrakta. Rezultati istraživanja antioksidacijske aktivnosti dobiveni FRAP i DPPH metodom su u korelaciji, tj. obje metode su pogodne za određivanje antioksidacijske aktivnosti meda i hlapljivih spojeva izoliranih iz meda.

med maslačka, med crvene djeteline, hlapljivi spojevi, antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Antioxidant potential and chemical profile of volatile compounds of dandelion and red clover honey

nije evidentirano

dandelion honey, red clover honey, volatiles, antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

92

17.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija