Komparacija senzorskih svojstava kuhanog sira obogaćenog koprom i kimom (CROSBI ID 733161)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ercegovac, Ivana ; Mandinić, Sandra ; Pamuković, Anita ; Vrdoljak, Marija ; Dorbić, Boris
hrvatski
Komparacija senzorskih svojstava kuhanog sira obogaćenog koprom i kimom
Domaći kuhani sir je hrvatski autohtoni sir koji se proizvodi na širem području sjeverozapadne Hrvatske. Dodavanje začina u sirarstvu može unaprijediti senzorske karakteristike sira, povećati stabilnost, rok trajanja i povećati njegovu nutritivnu vrijednost. Cilj rada bio je istražiti utjecaj dodatka kima i kopra na senzorska svojstva kuhanog sira te prihvatljivost među potrošačima. Prije procesa proizvodnje kuhanog sira obavljene su fizikalno-kemijske analize svježeg sirovog mlijeka (određivanje udjela mliječne masti po Gerberu, određivanje pH vrijednosti te određivanje kiselosti titracijskom metodom Soxhlet-Henkel). Začini u proizvodnji kuhanog sira su dodani u udjelu od 1% tj. 5 g začina na 5 L mlijeka. Senzorsko ocjenjivanje sira provedeno je na uzorku od 22 lokalna potrošača prema ocjenjivačkom listu. Ocijenjeni su: izgled, boja, stanje (struktura), miris i okus. Rezimirajući dobivene rezultate senzornog ocjenjivanja može se zaključiti kako su oba uzorka dobila prolazne ocjene, a potrošači bi ih konzumirali ponovno. Kuhani sir s dodatkom kopra dobio je bolje ocjene (parametri okusa i mirisa) u odnosu na sir s dodatkom kima, pa se može reći da je on potrošačima bio prihvatljiviji za konzumaciju.
kravlje mlijeko, kuhani sir, senzorska analiza, kim, kopar
nije evidentirano
engleski
Comparison of the sensory properties of cooked cheese enriched with dill and carum
nije evidentirano
cow's milk, cooked cheese, sensory analysis, cumin, dill
nije evidentirano
Podaci o prilogu
3-3.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka: II. Međunarodna znanstveno– stručna konferencija "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva – 2022."
Vrdoljak, Marija
Knin: Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Podaci o skupu
2. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva
predavanje
25.11.2022-25.11.2022
Knin, Hrvatska