Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ UDISANJA NORMOBARIČNOG KISIKA NA PARAMETRE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKIH KRVNIH ŽILA (CROSBI ID 458755)

Ocjenski rad | diplomski rad

Anđela Đelalija UTJECAJ UDISANJA NORMOBARIČNOG KISIKA NA PARAMETRE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKIH KRVNIH ŽILA / Ivana Mudnić (mentor); Split, . 2019

Podaci o odgovornosti

Anđela Đelalija

Ivana Mudnić

hrvatski

UTJECAJ UDISANJA NORMOBARIČNOG KISIKA NA PARAMETRE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKIH KRVNIH ŽILA

Uvod i cilj: Udisanje normobaričnoga kisika koristi se kao terapija u različitim bolestima. Kako se često koristi empirijski, bolesnici mogu biti izloženi značajnim periodima hiperoksije, što rezultira oksidativnim stresom, vazokonstrikcijom i pogoršanjem arterijske elastičnosti. S druge strane, brojne su studije pokazale kako umjerena konzumacija vina smanjuje rizik oboljevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, koje se vezuju uz vazokonstrikciju i oksidativni stres. Stoga je cilj istraživanja bio istražiti učinke umjerene konzumacije crnoga i crvenoga vina na parametre arterijske elastičnosti i krvni tlak prije i poslije hiperoksije. Materijali i metode: U randomizirano ukriženo ispitivanje uključeni su naizgled zdravi ispitanici, muškoga spola, dobi od 44 do 55 godina, koji nisu bili liječeni lijekovima (N = 9). Studija je trajala deset tjedana ; dva tjedna bez konzumacije ikakvih alkoholna pića (drive in), tri tjedna konzumacije crnoga ili crvenoga vina, zatim ponovno dva tjedna bez konzumacije ikakvih alkoholna pića (wash out), te tri tjedna konzumacije drugog, crvenog ili crnog vina. Tijekom tri tjedna ispitanici su uz obrok konzumirali 300 ml crnoga ili crvenoga vina sorte Plavac mali. Hemodinamski parametri, krvni tlak i arterijska elastičnost mjereni su uređajem Arteriograph (TensioMed TM, Budimpešta, Mađarska). Mjerenja su vršena na kraju svakoga perioda u kontrolnim uvjetima i nakon 30- minutnog udisanja 100%-nog normobaričnoga kisika. Rezultati: Konzumacija vina nije dovela do promjena arterijskoga tlaka u kontrolnim uvjetima. Udisanje kisika u svakoj je fazi pokusa izazvalo povećanje arterijskoga tlaka, perifernog sistoličkog i dijastoličkog za oko 7 mm Hg, a središnjeg sistoličkog za 13 mm Hg. Periferni i središnji augmentacijski indeksi povećali su se za oko 30% nakon intervencije kisikom. Nakon konzumacije vina to je povećanje bilo manje, što je izraženije nakon konzumacije vina s većim sadržajem polifenola. Nakon intervencije kisikom uz konzumaciju vina povećanje središnjeg sistoličkog tlaka bilo je približno dvostruko manje, kao i vrijednosti AIx-a. Zaključak: U kontrolnim uvjetima umjerena konzumacija vina ne utječe na ispitivane hemodinamske parametre. Udisanjem kisika pogoršava se arterijska elastičnost. Tijekom hiperoksije umjerenom konzumacijom vina, osobito onoga bogatijega polifenolima, postoji trend smanjenog pogoršanja arterijske elastičnosti.

Arterijska elastičnost, augmentacijski indeks, središnji sistolički tlak, hiperoksija, vino

nije evidentirano

engleski

THE EFFECTS OF NORMOBARIC OXYGEN BREATHING ON ARTERIAL STIFFNESS PARAMETERS

nije evidentirano

arterial stiffness, augmentation index, central systolic pressure, hyperoxia, wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

22.10.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Split

Povezanost rada

nije evidentirano