Razvoj integriranog mikrosustava za kontinuiranu ekstrakciju enzima lakaza (CROSBI ID 458701)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Božinović, Marko
Anita Šalić
hrvatski
Razvoj integriranog mikrosustava za kontinuiranu ekstrakciju enzima lakaza
Pročišćavanje enzima dugotrajan je, skup i zahtjevan proces koji najčešće rezultira s niskim prinosom i gubitkom aktivnosti enzima. Ekstrakcijske metode su među najraširenijim metodama pročišćavanja različitih molekula, međutim upotreba konvencionalnih otapala, kao što su organska otapala, dovodi do denaturacije enzima. Upotreba vodenih dvofaznih sustava u svrhu pročišćavanja biomolekula, pokazala se učinkovitom i ekološki prihvatljivom metodom. Između različitih vodenih dvofaznih sustava, posebnu pažnju privlače vodeni dvofazni sustavi na bazi eutektičnih otapala (engl. Deep Eutectic Solvents, DES) zbog svoje niske toksičnosti, visoke biorazgradivosti i ekonomičnosti. Posljednjih godina, pozornost se usmjerava i na upotrebi mikroekstraktora u svrhu pročišćavanje biomolekula zbog intenzifikacije proces i manje vjerojatnosti narušavanje strukture biomolekula. U ovom radu razvijen je integrirani sustav serijski povezanog mikroekstraktora i mikroseparatora za kontinuiranu mikroekstrakciju proteina, odnosno ekstrakciju enzima lakaza porijeklom iz Trametes versicolor korištenjem vodenog dvofaznog sustava na bazi DES-a. Ukupno je sintetizirano i karakterizirano 15 DES-ova. U seriji šaržih ekstrakcija ispitan je utjecaj sastava DES-ova i koncentracije soli (K2HPO4) na učinkovitost ekstrakcije enzima lakaza. Sustav koji se sastojao od eutektičnog otapala kolin- klorid:propilen-glikol:cinkov diklorid 1:4:0, 02 (ChCl:PG:ZnCl2 1:4:0, 02) i vodene otopine K2HPO4 koncentracije γ = 0, 5 g/mL pokazao se najučinkovitijim sustavom za ekstrakciju enzima lakaza. U sljedećem koraku, korištenjem odabranog sustava, ispitan je utjecaj koncentracije enzima na učinkovitost ekstrakcije, a dobiveni rezultati pokazali su da povećanje koncentracije enzima pozitivno utječe na učinkovitost ekstrakcije. U svrhu intenzifikacije procesa, ekstrakcija je provedena u mikroekstraktoru gdje su ispitani utjecaj promjera kanala i vremena zadržavanja na učinkovitost ekstrakcije. Najveća učinkovitost ekstrakcije enzima u mikroekstraktoru (d = 500 μm) iznosila je E = 88, 34 ± 1, 04 %, a ostvarena je za vrijeme zadržavanja od τ = 12 s. Proces ekstrakcije u mikroekstraktoru uspješno je opisan 2D matematičkim modelom. Nakon optimizacije procesa ekstrakcije, mikroekstraktor je serijski spojen s mikroseparatorom u kojem je provedena uspješna separacija ekstraktne i rafinatne faze. Na samom kraju, razvijena metoda ispitana je na sirovom enzimu lakaza proizvedenog fermentacijom Trametes versicolor, a ekstrahirani enzim upotrjebljen je za uklanjanje tekstilne boje na bazi anilina.
enzim lakaza, ekstrakcija, eutektična otapala, mikroekstraktor, mikroseparator, integrirani sustav
nije evidentirano
engleski
Development of an integrated microsystem for the continuous extraction of the enzyme laccase
nije evidentirano
enzyme laccase, extraction, deep eutectic solvents, microextractor, microseparator, integrated system
nije evidentirano
Podaci o izdanju
86
24.02.2023.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb