Utjecaj postupka prerade na sadržaj bioaktivnih spojeva u prahu maline (CROSBI ID 732847)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Đurić, Sebastian ; Dujmović, Mia ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Utjecaj postupka prerade na sadržaj bioaktivnih spojeva u prahu maline
Cilj ovoga rada bio je utvrditi promjene sadržaja bioaktivnih komponenti tijekom proizvodnje suhog praha maline kao i utjecaj temperature sušenja na kvalitetu finalnog proizvoda. Plodovi malina s početnim udjelom vode od 87, 17 % osušeni su u laboratorijskom sušioniku „INKO” ST40 pri temperaturi od 40 °C i atmosferskom tlaku 1013 hPa do postizanja sadržaja vode od približno 15 %. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da tijekom proizvodnje suhog praha u finalnom proizvodu došlo do smanjenja udjela vitamina C za 85, 59 %, ukupnih fenola za 32, 32 %, flavonoida za 40, 09 %, neflavonoida za 24, 61 %, antocijana za 2, 78 % i antioksidacijskog kapaciteta za 18, 98 %. Stoga se može zaključiti da parametri sušenja značajno utječu na sadržaj analiziranih bioaktivnih spojeva.
Malina, Himbo-Top, zamrzavanje, sušenje, prah, bioaktivni spojevi
nije evidentirano
engleski
The influence of processing method on the content of bioactive compounds in raspberry powder
nije evidentirano
Raspberry, Himbo-Top, freezing, drying, powder, bioactive compounds
nije evidentirano
Podaci o prilogu
380-384.
2023.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma
Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5551
Podaci o skupu
58. hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma
poster
11.02.2023-17.02.2023
Dubrovnik, Hrvatska