Uzroci i mogućnosti sprječavanja nastajanja otpada od hrane (CROSBI ID 732751)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jona, Šurić ; Anamarija, Peter ; Jana, Šic Žlabur ; Ivan, Brandić ; Neven, Voća
hrvatski
Uzroci i mogućnosti sprječavanja nastajanja otpada od hrane
Sve veće količine generiranog otpada od hrane odbačene na odlagališta velika su prijetnja u postizanju održivog razvoja, stabilnosti tržišta hrane, rastu ljudske populacije i dobrobiti ljudi. Odbačena hrana ima dalekosežne posljedice, kako na nacionalnoj tako i na globalnoj, ali i okolišnoj razini. Sve je manje obradivih poljoprivrednih površina, smanjuju se zalihe fosilnih goriva i sve je teže proizvesti hranu. Poljoprivredna proizvodnja se okreće obnovljivim izvorima energije i održivoj proizvodnji uz maksimalno iskorištavanje dostupnih resursa. Uzimajući u obzir sve to potpuno je neprihvatljivo proizvoditi velike količine otpada od hrane, dok se istovremeno bilježi stalan porast gladi. S obzirom da su potrošači odgovorni za veliki stupanj odbačene hrane, institucije uz pomoć znanosti orijentiraju se na istraživanja koja mogu ponuditi moguća rješenja u preventivnom djelovanju ili barem djelomičnom zaustavljanju negativnog trenda u bacanju hrane.
otpad od hrane ; gubici ; mogućnosti smanjivanja ; planiranje
nije evidentirano
engleski
Causes and ways to avoid food waste
nije evidentirano
food waste ; losses ; ways to reduce ; planning
nije evidentirano
Podaci o prilogu
411-415.
2023.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture
predavanje
11.02.2023-17.02.2023
Croatia