Utvrđivanje operativnih parametara za proizvodnju kakao instanta (CROSBI ID 466209)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Tomas, Srećko ; Šeruga, Bernarda ; Magdić, Damir ; Flisak, Nataša
hrvatski
Utvrđivanje operativnih parametara za proizvodnju kakao instanta
U ovom radu opisan je postupak utvrđivanja optimalnih operativnih parametara prilikom stavljanja u pogon šaržnog postrojenja za proizvodnju kakao instanta u tvornici "Kandit" d.d., Osijek. Prije početka proizvodnje za pojedinu šaržu postavljene su određene vrijednosti procesnih parametara, kao radne, te je praćena kakvoća na taj način dobivenog kakao instanta. postupak je ponavljan sve dok nisu utvrđeni procesni parametri koji daju kakao instant najbolje kakvoće. Utvrđeno je da su najvažniji operativni parametri temperatura, vlažnost i protok zraka potrebnog za fluidizaciju i sušenje granula kakao instanta, te promjer dize, tlak zraka u dizi za špricanje i učestalost špricanja tekućine. Većinu ovih operativnih parametara može se precizno regulirati i za njih su utvrđene optimalne vrijednosti. Nasuprot tome, temperaturu i vlažnost zraka ne može se na ovom postrojenju sasvim precizno regulirati. Zbog toga je navedenom postrojenju potrebno dograditi uređaj koji će omogućavati precizno reguliranje temperature i vlažnosti potrebnog zraka.
kakao instant; operativni parametri; fluidizacija; sušenje
nije evidentirano
engleski
Establishment of the operative parameters for instant cacao production
nije evidentirano
instant cacao; operative parameters; fluidization; drying
nije evidentirano
Podaci o prilogu
49-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Marić, Vladimir
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska