Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Komparativna analiza sadržaja kolesterola i masnih kiselina u kokošjim i fazanskim jajima (CROSBI ID 732666)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Kralik, Zlata ; Košević, Manuela ; Galović, Olivera ; Križanec, Helena Komparativna analiza sadržaja kolesterola i masnih kiselina u kokošjim i fazanskim jajima // Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 398-402

Podaci o odgovornosti

Kralik, Zlata ; Košević, Manuela ; Galović, Olivera ; Križanec, Helena

hrvatski

Komparativna analiza sadržaja kolesterola i masnih kiselina u kokošjim i fazanskim jajima

Jaje je animalna namirnica, bogata hranjivim tvarima kao što su proteini, masti i vitamini. Osim kokošjih jaja koja su prisutna na tržištu, mogu se u prehrani ljudi koristiti i jaja drugih vrsta peradi, kao na primjer fazanska jaja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio analizirati sadržaj kolesterola i masnih kiselina u kokošjim i fazanskim jajima. Za analizu sadržaja masnih kiselina i kolesterola uzorkovano je 20 jaja (10 kokošjih i 10 fazanskih). Kokoši i fazanke hranjene su istom krmnom smjesom za nesilice, izbalansiranom na 17, 30% sirovih proteina. Uzorci su pripremljeni i analizirani prema priznatim znanstvenim metodama, a rezultati ukazuju da je sadržaj kolesterola veći u fazanskim u odnosu na kokošja jaja (913, 61 mg/100 g : 865, 73 mg/100g ; P>0, 05). Sadržaj ΣSFA i Σn-6 PUFA bio je statistički značajno manji kod kokošjih jaja u odnosu na jaja fazanki (P<0, 05), dok je sadržaj ΣMUFA i Σn-3 PUFA bio statistički značajno veći kod kokošjih jaja u odnosu na fazanska jaja (P<0, 05). Omjer Σn-6 PUFA/Σn-3 PUFA bio je vrlo visok kod obje vrste jaja. Značajno veći omjer utvrđen je kod fazanskih jaja u usporedbi s kokošjim jajima (15, 56 : 9, 64 ; P<0, 05). Ovi rezultati ukazuju da krmne smjese koje su se koristile u hranidbi kokoši i fazanki nisu sadržale krmiva koja mogu povećati udio poželjnih n-3 PUFA u jajima.

jaja ; kokoši ; fazanke ; kolesterol ; masne kiseline

nije evidentirano

engleski

Comparative analysis of cholesterol and fatty acid content in hens and pheasant eggs

nije evidentirano

eggs ; hens ; pheasant ; cholesterol ; fatty acids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

398-402.

2023.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma

Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5551

Podaci o skupu

58. hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma

poster

11.02.2023-17.02.2023

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)