Zdravstveni učinci masti i ulja u prehrani s posebnim osvrtom na trans masne kiseline (CROSBI ID 458300)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rais, Ivana
Pucarin-Cvetković, Jasna
hrvatski
Zdravstveni učinci masti i ulja u prehrani s posebnim osvrtom na trans masne kiseline
Masnoće nisu samo nutrijenti velike energetske gustoće, već i izvor cijelog niza esencijalnih mikronutrijenata. Dislipidemije i porast prevalencije pretilosti i kardiovaskularnih oboljenja usmjerile su pažnju isključivo na masnoće kao glavni uzrok, zanemarujući pri tome činjenicu da su razvoj tehnologije i porast životnog standarda rezultirali ukupno povećanim energetskim unosom, uz smanjenje fizičkog rada i tjelesne aktivnosti općenito. Trans masne kiseline su nezasićene masne kiseline koje sadrže trans dvostruku vezu. Takva “trans” svojstva se pojavljuju industrijskom preradom, postupkom koji se naziva hidrogenacija biljnih ulja. Dokazano je njihovo štetno djelovanje. Trans masne kiseline i hidrogenirana ulja doprinose razvoju poremećaja: nedostatku esencijalnih masnih kiselina, opadanju imuniteta, pretilost, pojavi šećerne bolesti, kolesterola, razvoju krvožilnih bolesti, pa čak i povećanoj učestalosti poroda djece sa niskom porođajnom težinom.
masti ; ulja ; trans masne kiseline ; zdravstveni učinci
nije evidentirano
engleski
Health effects of fats and oils in the diet with special focus on trans fatty acids
nije evidentirano
fat ; oils ; trans fatty acids ; health effects
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
25.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Zagrebu
Zagreb, Hrvatska