Utjecaj prehrane i dodataka prehrani na acne vulgaris (CROSBI ID 458298)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pavičić, Laura
Pucarin-Cvetković, Jasna
hrvatski
Utjecaj prehrane i dodataka prehrani na acne vulgaris
Acne vulgaris, jedna od najčešćih kožnih bolesti i 8. najčešća bolest na svijetu, karakterizirana je upalom pilosebacealne jedinice. Pilosebacealna jedinica uključuje folikul dlake zajedno s pripadajućom žlijezdom lojnicom. Žlijezda lojnica funkcionira kao neuroendokrini organ zbog mnogih receptora na koje mogu djelovati aktivni sastojci iz hrane. Cilj ovog preglednog rada bio je ispitati utjecaj prehrane i dodataka prehrani na akne. Analizom trenutno dostupne literature utvrđeno je da akne kod muškaraca poboljšavaju dijete niskog glikemijskog opterećenja (LGL), kao i dijete niskog glikemijskog opterećenja s visokim udjelom proteina (LGL HP), a pogoršavaju čokolada i proteini sirutke koji uzrokuju i indukciju „de novo“. Akne kod žena poboljšavaju epigalokatehin- 3-galat iz zelenog čaja i selen, a pogoršavaju proteini sirutke, te B12 koji može uzrokovati indukciju akneiformnih lezija. U oba spola na poboljšanje djeluju: kombinacija probiotika, vitamin B3, vitamin D, vitamin E u kombinaciji s latoferinom i cinkom, cink, omega 3 i γ-linolenska masne kiseline ; a na pogoršanje konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda.
acne vulgaris ; prehrana ; dodaci prehrani
nije evidentirano
engleski
The effect of diet and food supplementation on acne
nije evidentirano
acne ; food supplementation ; diet
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
12.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Zagrebu
Zagreb, Hrvatska