Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Senzorska procjena odabranih voćnih oparaka (CROSBI ID 732200)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Dorbić, Boris ; Friganović, Emilija ; Stipanović, Branka ; Vrdoljak, Marija ; Mandinić, Sandra ; Davitkovska, Margarita Senzorska procjena odabranih voćnih oparaka // Zbornik sažetaka: II. Međunarodna znanstveno– stručna konferencija "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva – 2022." / Vrdoljak, Marija (ur.). Knin: Veleučilište Marko Marulić u Kninu, 2022. str. 7-7

Podaci o odgovornosti

Dorbić, Boris ; Friganović, Emilija ; Stipanović, Branka ; Vrdoljak, Marija ; Mandinić, Sandra ; Davitkovska, Margarita

hrvatski

Senzorska procjena odabranih voćnih oparaka

Konzumacija voća je značajna ne samo zbog njegovih nutritivnih karakteristika već i zbog ljekovitosti koja je poznata još od davnina. Kod nas su popularni i voćni oparci kao topli ili hladni napitci koji krijepe organizam, a obiluju vitaminima, mineralima i drugim ljekovitim tvarima. U općem dijelu rada dane su neke opće karakteristike vezane za biološke, kemijske i ljekovite karakteristike odabranih voćnih vrsta čiji su oparci korišteni za senzorsku procjenu u praktičnom dijelu rada. Za primjer mogu se izdvojiti marelice koje sadrže visoku koncentraciju vitamina C, a u liječenju su se koristile kod bolesti očiju, kože, kašlja, crijeva, živčanog sustava itd. Trešnja je poznata za liječenje, anemije, bronhitisa, zatvora za inhaliranje, dok se borovnica u pučkoj medicini najviše koristila za jačanje organizma. Brusnica je snažan antioksidans i povoljno djeluje u suzbijanju raka. Jabuka se koristi kao dijetalna namirnica u liječenju širokog spektra bolesti, a bogata je pektinom i vitaminom C. U drugom dijelu rada metodom senzorske procjene izvršena je procjena odabranih oparaka proizvođača Franck d .o. o. (20 grama filterske monodoze). Senzorska procjena potrošača je izvršena u lipnju 2022. godine na uzorku od 8 ispitanika (studenti i nastavnici Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu). Ispitanici su s ocjenom dobar ocijenili oparke od jabuke, borovnice i šipka s hibiskusom, a s vrlo dobrim oparke od trešnje, brusnice, šumskog voća i marelice.

fruit, healing properties, infusions, sensory

nije evidentirano

engleski

Sensory evaluation of selected fruit infusions

nije evidentirano

fruit, healing properties, infusions, sensory

nije evidentirano

Podaci o prilogu

7-7.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka: II. Međunarodna znanstveno– stručna konferencija "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva – 2022."

Vrdoljak, Marija

Knin: Veleučilište Marko Marulić u Kninu

Podaci o skupu

2. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva

predavanje

25.11.2022-25.11.2022

Knin, Hrvatska

Povezanost rada

Nutricionizam, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija