Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.) (CROSBI ID 458117)

Ocjenski rad | diplomski rad

Žigolić, Adrijana Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.) / Bursać Kovačević, Danijela (mentor); Bebek Markovinović, Anica ; Putnik, Predrag (neposredni voditelj). Zagreb, Hrvatska, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2023

Podaci o odgovornosti

Žigolić, Adrijana

Bursać Kovačević, Danijela

Bebek Markovinović, Anica ; Putnik, Predrag

hrvatski

Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.)

Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene 3D ispisa u proizvodnji funkcionalnog proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.). Istraživanje je provedeno ispitujući utjecaj dva različita programa ispisa temeljenih na ekstruziji, uz primjenu dva različita škrobna hidrokoloida (kukuruzni vs. pšenični) u različitim udjelima (10, 15 i 20 %, w/w) na stabilnost bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, hidroksicimetne kiseline, flavonoli, ukupni flavonoidi, antocijani i kondenzirani tanini) i antioksidacijski kapacitet (DPPH i FRAP). Također, određeni su i pH vrijednost te aktivitet vode u svim ispitivanim uzorcima. Vrsta škroba imala je statistički značajan utjecaj na pH i aw vrijednosti, sve određivane bioaktivne spojeve i antioksidacijski kapacitet analiziranih 3D proizvoda. Udio škroba i tip programa ispisa također značajno utječu na većinu određivanih spojeva, a za očuvanje bioaktivnog profila i antioksidacijskog kapaciteta 3D tiskanog proizvoda najboljim se pokazao udio škroba od 15% i uporaba programa 2 za ispis. 3D ispis može se smatrati tehnologijom visokog potencijala za razvoj inovativnih i individualnih funkcionalnih proizvoda.

3D tiskanje ; funkcionalni proizvod ; jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) ; bioaktivni spojevi ; antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

Application of 3D printing in the production of functional products based on strawberry (Fragaria x ananassa Duch.)

nije evidentirano

3D printing ; functional product ; strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch.) ; bioactive compounds ; antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

07.02.2023.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija