Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.) (CROSBI ID 458117)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žigolić, Adrijana
Bursać Kovačević, Danijela
Bebek Markovinović, Anica ; Putnik, Predrag
hrvatski
Primjena 3D tiskanja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene 3D ispisa u proizvodnji funkcionalnog proizvoda na bazi jagode (Fragaria x ananassa Duch.). Istraživanje je provedeno ispitujući utjecaj dva različita programa ispisa temeljenih na ekstruziji, uz primjenu dva različita škrobna hidrokoloida (kukuruzni vs. pšenični) u različitim udjelima (10, 15 i 20 %, w/w) na stabilnost bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, hidroksicimetne kiseline, flavonoli, ukupni flavonoidi, antocijani i kondenzirani tanini) i antioksidacijski kapacitet (DPPH i FRAP). Također, određeni su i pH vrijednost te aktivitet vode u svim ispitivanim uzorcima. Vrsta škroba imala je statistički značajan utjecaj na pH i aw vrijednosti, sve određivane bioaktivne spojeve i antioksidacijski kapacitet analiziranih 3D proizvoda. Udio škroba i tip programa ispisa također značajno utječu na većinu određivanih spojeva, a za očuvanje bioaktivnog profila i antioksidacijskog kapaciteta 3D tiskanog proizvoda najboljim se pokazao udio škroba od 15% i uporaba programa 2 za ispis. 3D ispis može se smatrati tehnologijom visokog potencijala za razvoj inovativnih i individualnih funkcionalnih proizvoda.
3D tiskanje ; funkcionalni proizvod ; jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) ; bioaktivni spojevi ; antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
Application of 3D printing in the production of functional products based on strawberry (Fragaria x ananassa Duch.)
nije evidentirano
3D printing ; functional product ; strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch.) ; bioactive compounds ; antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
07.02.2023.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska