Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima (CROSBI ID 320756)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Puljić, Leona ; Mastanjević, Krešimir ; Habschied, Kristina ; Kovačević, Dragan ; Kartalović, Brankica Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 6; 547-561. doi: 10.31727/m.24.6.2

Podaci o odgovornosti

Puljić, Leona ; Mastanjević, Krešimir ; Habschied, Kristina ; Kovačević, Dragan ; Kartalović, Brankica

hrvatski

Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima

Dimljeni mesni proizvodi čine jednu od najvažnijih skupina tradicionalnih namirnica. Zahvaljujući jedinstvenim i povoljnim organoleptičkim svojstvima te visokoj kvaliteti, potrošači ih rado biraju. U posljednje vrijeme raste zabrinutost oko zdravstvenih aspekata ovih proizvoda. Istraživanja sugeriraju da tradicionalno dimljeni mesni proizvodi mogu biti povezani s nekim problemima zdravstvene sigurnosti, poput prisutnosti policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH). Policiklički aromatski ugljikovodici predstavljaju veliku skupinu kemijskih spojeva prepoznatu kao mogućeg uzročnika nastanka malignih oboljenja a mogu nastati tijekom toplinske obrade hrane tradicionalnim postupcima kao što su sušenje i dimljenje. Postoje različiti mehanizmi nastanka PAH-a, pri čemu svi spojevi koji sadrže ugljik i vodik mogu poslužiti kao prekursori nastanka PAH-ova Tijekom reakcija nastanka PAH-a, vodik i ugljik spajaju se u ciklički spoj s izmjeničnim jednostrukim i dvostrukim vezama, s dva ili više kondenziranih aromatskih prstenova, koji daju visok karcinogeni i mutageni potencijal.Stoga je cilj ovog istraživanja bio analizirati čimbenike koji utječu na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost tradicionalnih mesnih proizvoda u pogledu sadržaja policikličkih aromatskih ugljikovodika na temelju dostupne literature.

tradicionalni mesni proizvodi; tradicionalno dimljenje; benzo[a]piren; PAH4; PAH16

nije evidentirano

engleski

Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) in traditionally smoked meat products

nije evidentirano

traditional meat products; traditional smoking; benzo[a]pyrene; PAH4; PAH16

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24 (6)

2022.

547-561

objavljeno

1332-0025

1848-8323

10.31727/m.24.6.2

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice