STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ (CROSBI ID 731651)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Skendrović Babojelić, Martina ; Vahčić, Nada ; Vrtodušić, Rea ; Beinrauch, Goran
hrvatski
STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ
Posljednjih nekoliko godina, proizvođači jabuke susreću se sa sve većim problemom i izazovima u proizvodnji kako zbog posljedica klimatskih promjena tako i brojnih drugih čimbenika, što u konačnici rezultira smanjenom domaćom proizvodnjom jabuke. S obzirom na strukturu sortimenta, kvaliteta ploda pojedinih sorata često ne udovoljava zahtjevima tržišta, a zbog nesređenog tržišta otkupljivači se okreću uvozu čime dodatno negativno utječu na domaću proizvodnju, a potrošačima su dostupne jabuke upitne kvalitete. Posljednjih nekoliko godina, u suradnji s različitim institucijama, provedeno je istraživanje fizikalno-kemijskih i senzornih svojstava ploda najzastupljenijih sorti jabuke u nasadima i na tržištu RH u cilju utvrđivanje kvalitete ploda. Dobiveni rezultati laboratorijskih analiza ukazuju kako kvaliteta ploda jabuke značajno varira iz godine u godinu, a najbolje rezultate ostvaruju sorte 'Fuji' i 'Cripps Pink' koje su u manjem postotku zastupljene u nasadima i na tržištu. Rezultati ocjene potrošača se dijelom poklapaju s rezultatima provedenih analiza što ukazuje kako potrošači znaju birati kvalitetnu jabuku kada im je ponuđena. Iz tog razloga važno je što više utjecati na svijest potrošača o odabiru sorti jabuke dobre kvalitete, a promjena sortimenta u skladu s klimatskim i pedološkim uvjetima, može voditi prema proizvodnji jabuke veće kvalitete, boljoj organizaciji proizvođača kao i većoj prepoznatljivosti kvalitetne domaće jabuke kod potrošača.
fizikalno-kemijska svojstva i senzorna svojstva ; plod ; proizvođač ; sorta ; tržište
nije evidentirano
engleski
STRUCTURE OF THE EXISTING ASSORTMENT AND QUALITY OF APPLE FRUIT IN CROATIA
nije evidentirano
physico-chemical and sensory characteristics ; fruit, producers ; cultivar ; market
nije evidentirano
Podaci o prilogu
84-85.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Haramija, Josip
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo
Podaci o skupu
15. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
predavanje
08.11.2022-11.11.2022
Zadar, Hrvatska