Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ (CROSBI ID 731651)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Skendrović Babojelić, Martina ; Vahčić, Nada ; Vrtodušić, Rea ; Beinrauch, Goran STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ // Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Haramija, Josip (ur.). Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2022. str. 84-85

Podaci o odgovornosti

Skendrović Babojelić, Martina ; Vahčić, Nada ; Vrtodušić, Rea ; Beinrauch, Goran

hrvatski

STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ

Posljednjih nekoliko godina, proizvođači jabuke susreću se sa sve većim problemom i izazovima u proizvodnji kako zbog posljedica klimatskih promjena tako i brojnih drugih čimbenika, što u konačnici rezultira smanjenom domaćom proizvodnjom jabuke. S obzirom na strukturu sortimenta, kvaliteta ploda pojedinih sorata često ne udovoljava zahtjevima tržišta, a zbog nesređenog tržišta otkupljivači se okreću uvozu čime dodatno negativno utječu na domaću proizvodnju, a potrošačima su dostupne jabuke upitne kvalitete. Posljednjih nekoliko godina, u suradnji s različitim institucijama, provedeno je istraživanje fizikalno-kemijskih i senzornih svojstava ploda najzastupljenijih sorti jabuke u nasadima i na tržištu RH u cilju utvrđivanje kvalitete ploda. Dobiveni rezultati laboratorijskih analiza ukazuju kako kvaliteta ploda jabuke značajno varira iz godine u godinu, a najbolje rezultate ostvaruju sorte 'Fuji' i 'Cripps Pink' koje su u manjem postotku zastupljene u nasadima i na tržištu. Rezultati ocjene potrošača se dijelom poklapaju s rezultatima provedenih analiza što ukazuje kako potrošači znaju birati kvalitetnu jabuku kada im je ponuđena. Iz tog razloga važno je što više utjecati na svijest potrošača o odabiru sorti jabuke dobre kvalitete, a promjena sortimenta u skladu s klimatskim i pedološkim uvjetima, može voditi prema proizvodnji jabuke veće kvalitete, boljoj organizaciji proizvođača kao i većoj prepoznatljivosti kvalitetne domaće jabuke kod potrošača.

fizikalno-kemijska svojstva i senzorna svojstva ; plod ; proizvođač ; sorta ; tržište

nije evidentirano

engleski

STRUCTURE OF THE EXISTING ASSORTMENT AND QUALITY OF APPLE FRUIT IN CROATIA

nije evidentirano

physico-chemical and sensory characteristics ; fruit, producers ; cultivar ; market

nije evidentirano

Podaci o prilogu

84-85.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

Haramija, Josip

Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo

Podaci o skupu

15. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

predavanje

08.11.2022-11.11.2022

Zadar, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)