Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 320520)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Andabaka, Željko ; Žarak, Matea ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Periner, Darko ; Marković , Zvjezdana ; Stupić , Domagoj ; Karoglan , Marko ; Anić, Marina ; Tomić, Antonija ; Tomaz, Ivana ; Šikuten, Iva
hrvatski
Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.)
Polifenoli su sekundarni biljni metaboliti te važni organski spojevi prisutni u grožđu, moštu i vinu. Važnost polifenolnih spojeva prisutnih u grožđu uglavnom je vezana uz kakvoću vina obzirom da utječu na boju, okus, astringenciju, gorčinu te potencijal starenja vina. Cilj ovog rada je utvrditi i usporediti kvantitativne i kvalitativne promjene sadržaja polifenola male molekulske mase u kožici grožđa 11 crnih sorata vinove loze tijekom dozrijevanja grožđa. Uzorci su prikupljani periodično od početka šare do tehnološke zrelosti. Sadržaj polifenola u kožici boba utvrđen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz prethodnu liofilizaciju i ekstrakciju. Temeljem dobivenih rezultata utvrđene su promjene sastava i sadržaja pojedinih grupa polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja.
boba grožđa ; crne sorte ; polifenolni spojevi ; tekućinska kromatografija
nije evidentirano
engleski
Changes in the composition and content of polyphenol compounds during the ripening of red grape varieties (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
grape berry ; red grapevine varieties ; polyphenolic compounds ; liquid chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23 (4)
2022.
851-861
objavljeno
1332-9049
10.5513/JCEA01/23.4.3595
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)