Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 320520)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Andabaka, Željko ; Žarak, Matea ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Periner, Darko ; Marković , Zvjezdana ; Stupić , Domagoj ; Karoglan , Marko ; Anić, Marina ; Tomić, Antonija et al. Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) // Journal of Central European agriculture, 23 (2022), 4; 851-861. doi: 10.5513/JCEA01/23.4.3595

Podaci o odgovornosti

Andabaka, Željko ; Žarak, Matea ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Periner, Darko ; Marković , Zvjezdana ; Stupić , Domagoj ; Karoglan , Marko ; Anić, Marina ; Tomić, Antonija ; Tomaz, Ivana ; Šikuten, Iva

hrvatski

Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.)

Polifenoli su sekundarni biljni metaboliti te važni organski spojevi prisutni u grožđu, moštu i vinu. Važnost polifenolnih spojeva prisutnih u grožđu uglavnom je vezana uz kakvoću vina obzirom da utječu na boju, okus, astringenciju, gorčinu te potencijal starenja vina. Cilj ovog rada je utvrditi i usporediti kvantitativne i kvalitativne promjene sadržaja polifenola male molekulske mase u kožici grožđa 11 crnih sorata vinove loze tijekom dozrijevanja grožđa. Uzorci su prikupljani periodično od početka šare do tehnološke zrelosti. Sadržaj polifenola u kožici boba utvrđen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz prethodnu liofilizaciju i ekstrakciju. Temeljem dobivenih rezultata utvrđene su promjene sastava i sadržaja pojedinih grupa polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja.

boba grožđa ; crne sorte ; polifenolni spojevi ; tekućinska kromatografija

nije evidentirano

engleski

Changes in the composition and content of polyphenol compounds during the ripening of red grape varieties (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

grape berry ; red grapevine varieties ; polyphenolic compounds ; liquid chromatography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23 (4)

2022.

851-861

objavljeno

1332-9049

10.5513/JCEA01/23.4.3595

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost