Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj različitih tremperatura čuvanja na svojstva piva kontaminiranog s Lactobacillus brevis (CROSBI ID 731581)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Mamić, Antonio ; Marković, Kale ; Štefanac, Dorotea ; Vitas, Nika ; Žiža, Jasminka ; Ćosić, Ivana ; Matijević, Bojan Utjecaj različitih tremperatura čuvanja na svojstva piva kontaminiranog s Lactobacillus brevis // Knjiga sažetaka 19. Ružičkini dani Danas znanost – sutra industrija / Lauš, Ivana (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 165-165

Podaci o odgovornosti

Mamić, Antonio ; Marković, Kale ; Štefanac, Dorotea ; Vitas, Nika ; Žiža, Jasminka ; Ćosić, Ivana ; Matijević, Bojan

hrvatski

Utjecaj različitih tremperatura čuvanja na svojstva piva kontaminiranog s Lactobacillus brevis

Pojava nepoželjnih mikroorganizama (kontaminanta) može uzrokovati promjenu senzorskih svojstava (okusa, mirisa i izgleda) piva i činiti ga neupotrebljivim za piće. Posebnu pažnja treba posvetiti mikrobiološkoj kontroli piva, pravovremenom otkrivanju izvora i vrste kontaminacije. Lactobacillus brevis je gram – pozitivna bakterija koja se koristi u industriji za proizvodnju fermentirane hrane. Međutim, ovu bakteriju se povezuje i sa kvarenjem hrane i pića, posebice piva [1]. Cilj rada je istražiti intenzitet promjena svojstava piva kontaminiranog sa Lb. brevis i čuvanog pri različitim temperaturama. Uzorci piva kontaminirani su sa Lb. brevis i čuvani pri različitim temperaturama, T = 4, 20 i 37 °C, kroz 7 dana. U pivu prije i nakon čuvanja praćena su sljedeća svojstva: pH – vrijednost, ekstrakt u osnovnoj sladovini, udio alkohola, gorčina, polifenoli, boja i bistroća. Također, određen je i ukupan broj stanica Lb. brevis.

čuvanje, kontaminacija, Lactobacillus brevis, pivo, svojstva

nije evidentirano

engleski

Influence of Different Storage Temperatures on the Properties of Beer Contaminated with Lactobacillus brevis

nije evidentirano

storage, contamination, Lactobacillus brevis, beer, properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

165-165.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka 19. Ružičkini dani Danas znanost – sutra industrija

Lauš, Ivana

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

2718-6040

Podaci o skupu

19. Ružičkini dani: Danas znanost-sutra industrija = 19th Ružička days: Today science-tomorrow industry

predavanje

21.09.2022-23.09.2022

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija