Utjecaj različitih tremperatura čuvanja na svojstva piva kontaminiranog s Lactobacillus brevis (CROSBI ID 731581)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Mamić, Antonio ; Marković, Kale ; Štefanac, Dorotea ; Vitas, Nika ; Žiža, Jasminka ; Ćosić, Ivana ; Matijević, Bojan
hrvatski
Utjecaj različitih tremperatura čuvanja na svojstva piva kontaminiranog s Lactobacillus brevis
Pojava nepoželjnih mikroorganizama (kontaminanta) može uzrokovati promjenu senzorskih svojstava (okusa, mirisa i izgleda) piva i činiti ga neupotrebljivim za piće. Posebnu pažnja treba posvetiti mikrobiološkoj kontroli piva, pravovremenom otkrivanju izvora i vrste kontaminacije. Lactobacillus brevis je gram – pozitivna bakterija koja se koristi u industriji za proizvodnju fermentirane hrane. Međutim, ovu bakteriju se povezuje i sa kvarenjem hrane i pića, posebice piva [1]. Cilj rada je istražiti intenzitet promjena svojstava piva kontaminiranog sa Lb. brevis i čuvanog pri različitim temperaturama. Uzorci piva kontaminirani su sa Lb. brevis i čuvani pri različitim temperaturama, T = 4, 20 i 37 °C, kroz 7 dana. U pivu prije i nakon čuvanja praćena su sljedeća svojstva: pH – vrijednost, ekstrakt u osnovnoj sladovini, udio alkohola, gorčina, polifenoli, boja i bistroća. Također, određen je i ukupan broj stanica Lb. brevis.
čuvanje, kontaminacija, Lactobacillus brevis, pivo, svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of Different Storage Temperatures on the Properties of Beer Contaminated with Lactobacillus brevis
nije evidentirano
storage, contamination, Lactobacillus brevis, beer, properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
165-165.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka 19. Ružičkini dani Danas znanost – sutra industrija
Lauš, Ivana
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
2718-6040
Podaci o skupu
19. Ružičkini dani: Danas znanost-sutra industrija = 19th Ružička days: Today science-tomorrow industry
predavanje
21.09.2022-23.09.2022
Osijek, Hrvatska