Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sirutka – stavovi potrošača i navike konzumacije (CROSBI ID 731578)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Krmelić, Matea ; Matijević, Bojan ; Mabić, Mirela Sirutka – stavovi potrošača i navike konzumacije // Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka. Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 76-76

Podaci o odgovornosti

Krmelić, Matea ; Matijević, Bojan ; Mabić, Mirela

hrvatski

Sirutka – stavovi potrošača i navike konzumacije

Iako je sirutka sporedni proizvod u proizvodnji sira, njezini sastojci odlikuju se izvrsnim hranjivim svojstvima. Zbog određenih poteškoća prilikom prerade, potencijal sirutke kao sirovine u proizvodnji hrane nedovoljno je iskorišten. Cilj je rada bio istražiti i opisati opće znanje potrošača o sirutki te ispitati učestalost i razloge njezine konzumacije. Anketni upitnik pripremili su autori te proveli online istraživanje koje je uključilo 352 ispitanika. U uzorku prevladavaju žene (82, 7 %). Prosječna dob ispitanika je 38, 4 godine (SD=14 godina, raspon godina 17-72). Više od 85 % ispitanika konzumira mlijeko i mliječne proizvode. Sirutku poznaje 98 % ispitanika, a konzumira ju 30, 7 %. Većina ispitanika ju konzumira povremeno i jer smatra da je zdrava. Većina bi ju preporučila i drugima. Bez obzira na navike konzumacije većina ispitanika smatra da su proteini sirutke lako probavljivi i potpuno se iskorištavaju u ljudskom organizmu (62, 8 %), potiču izgradnju mišića, poboljšavaju imunitet, snižavaju krvni tlak i kolesterol u krvi (67, 3 %) te da je sirutka dobar napitak za čišćenje i regeneraciju organizma (61, 9 %). Osim toga, ispitanici su svjesni da sirutka potiče peristaltiku crijeva i poboljšava probavu (59, 9 %) te pomaže u procesu mršavljenja (51, 4 %). Rezultati pokazuju da bi trebalo uložiti veće napore u promociju i razvoj nutritivno visokovrijednih proizvoda na bazi sirutke.

konzumacija, potrošači, sirutka, stavovi

nije evidentirano

engleski

Whey - consumer attitudes and consumption habits

nije evidentirano

attitudes, consumers, consumption, whey

nije evidentirano

Podaci o prilogu

76-76.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

12.10.2022-15.10.2022

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija