Sirutka – stavovi potrošača i navike konzumacije (CROSBI ID 731578)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Krmelić, Matea ; Matijević, Bojan ; Mabić, Mirela
hrvatski
Sirutka – stavovi potrošača i navike konzumacije
Iako je sirutka sporedni proizvod u proizvodnji sira, njezini sastojci odlikuju se izvrsnim hranjivim svojstvima. Zbog određenih poteškoća prilikom prerade, potencijal sirutke kao sirovine u proizvodnji hrane nedovoljno je iskorišten. Cilj je rada bio istražiti i opisati opće znanje potrošača o sirutki te ispitati učestalost i razloge njezine konzumacije. Anketni upitnik pripremili su autori te proveli online istraživanje koje je uključilo 352 ispitanika. U uzorku prevladavaju žene (82, 7 %). Prosječna dob ispitanika je 38, 4 godine (SD=14 godina, raspon godina 17-72). Više od 85 % ispitanika konzumira mlijeko i mliječne proizvode. Sirutku poznaje 98 % ispitanika, a konzumira ju 30, 7 %. Većina ispitanika ju konzumira povremeno i jer smatra da je zdrava. Većina bi ju preporučila i drugima. Bez obzira na navike konzumacije većina ispitanika smatra da su proteini sirutke lako probavljivi i potpuno se iskorištavaju u ljudskom organizmu (62, 8 %), potiču izgradnju mišića, poboljšavaju imunitet, snižavaju krvni tlak i kolesterol u krvi (67, 3 %) te da je sirutka dobar napitak za čišćenje i regeneraciju organizma (61, 9 %). Osim toga, ispitanici su svjesni da sirutka potiče peristaltiku crijeva i poboljšava probavu (59, 9 %) te pomaže u procesu mršavljenja (51, 4 %). Rezultati pokazuju da bi trebalo uložiti veće napore u promociju i razvoj nutritivno visokovrijednih proizvoda na bazi sirutke.
konzumacija, potrošači, sirutka, stavovi
nije evidentirano
engleski
Whey - consumer attitudes and consumption habits
nije evidentirano
attitudes, consumers, consumption, whey
nije evidentirano
Podaci o prilogu
76-76.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
poster
12.10.2022-15.10.2022
Rovinj, Hrvatska