Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira (CROSBI ID 320274)

Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija

Božanić, Rajka ; Breški, Martina ; Barukčić, Irena ; Liak Jakopović, Katarina Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 17 (2022), 1-2; 40-46. doi: 10.31895/hcptbn.17.1-2.2

Podaci o odgovornosti

Božanić, Rajka ; Breški, Martina ; Barukčić, Irena ; Liak Jakopović, Katarina

hrvatski

Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira

Jestivi se filmovi i premazi sve više koriste u proizvodnji sireva zbog zahtjeva potrošača za prirodnim i ekološki prihvatljivim pakovinama. U radu je prikazano što su jestivi filmovi i prevlake, od kojih se materijala mogu proizvoditi i koje prednosti nude pri proizvodnji sira. Materijali koji pokazuju veliki potencijal za moguću komercijalnu proizvodnju u budućnosti su galaktomanani, kitozan, škrob, alginati i proteini sirutke. Jestivi filmovi i prevlake od navedenih materijala mogu produljiti rok trajanja sira te poboljšati kvalitetu sira, a pružaju i mogućnost ugradnje antimikrobnih sredstava koja djeluju kao dodatna zaštita protiv mikroorganizama uzročnika kvarenja sira.

antimikrobna sredstva, jestivi filmovi i prevlake, sir

nije evidentirano

engleski

Application of edible films and coatings in cheese production

nije evidentirano

antimicrobial agents, cheese, edible films and coatings

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17 (1-2)

2022.

40-46

objavljeno

1847-3423

1847-7461

10.31895/hcptbn.17.1-2.2

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice