Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira (CROSBI ID 320274)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Božanić, Rajka ; Breški, Martina ; Barukčić, Irena ; Liak Jakopović, Katarina
hrvatski
Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira
Jestivi se filmovi i premazi sve više koriste u proizvodnji sireva zbog zahtjeva potrošača za prirodnim i ekološki prihvatljivim pakovinama. U radu je prikazano što su jestivi filmovi i prevlake, od kojih se materijala mogu proizvoditi i koje prednosti nude pri proizvodnji sira. Materijali koji pokazuju veliki potencijal za moguću komercijalnu proizvodnju u budućnosti su galaktomanani, kitozan, škrob, alginati i proteini sirutke. Jestivi filmovi i prevlake od navedenih materijala mogu produljiti rok trajanja sira te poboljšati kvalitetu sira, a pružaju i mogućnost ugradnje antimikrobnih sredstava koja djeluju kao dodatna zaštita protiv mikroorganizama uzročnika kvarenja sira.
antimikrobna sredstva, jestivi filmovi i prevlake, sir
nije evidentirano
engleski
Application of edible films and coatings in cheese production
nije evidentirano
antimicrobial agents, cheese, edible films and coatings
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17 (1-2)
2022.
40-46
objavljeno
1847-3423
1847-7461
10.31895/hcptbn.17.1-2.2