Stabilnost silaže rehidriranog zrna različitih hibrida kukuruza tijekom aeracije (CROSBI ID 731427)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gunjević, Veronika ; Kavčić, Tea ; Zurak, Dora ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran ; Kljak, Kristina
hrvatski
Stabilnost silaže rehidriranog zrna različitih hibrida kukuruza tijekom aeracije
Otvaranje silaža i njihova aeracija dovodi do nepoželjnih procesa koji mogu utjecati na kvalitetu obroka i imati negativne posljedice na animalnu proizvodnju. Stabilnost tijekom aeracije je pokazatelj odupiranja silaže kvarenju, a obzirom da svojstva hibrida kukuruza mogu utjecati na kvalitetu silaže, mogu utjecati i na njenu stabilnost. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj hibrida na stabilnost silaže rehidriranog zrna kukuruza tijekom aeracije. Zrno tri različita hibrida (Kekec, Bc 344 i Pajdaš) rehidratirano je do 32% vlage, mljeveno i tretirano komercijalnim inokulantom koji sadrži Lactobacillus plantarum. Nakon 63 dana siliranja pri 20-25 °C, silaže su otvorene i držane u otvorenim posudama 10 dana na sobnoj temperaturi, pri čemu su uzorkovane 0., 1., 3., 5. i 10. dan. Tijekom promatranog razdoblja praćeni su pokazatelji stabilnosti: dostavna vlaga (DV), pH, sirovi protein (SP), vodotopivi sirovi protein (vSP), vodotopivi ugljikohidrati (vUH), organske kiseline (mliječna, MK ; octena, OK ; propionska ; izomaslačna), etanol i amonijak (NH3). Statistička analiza podataka provedena je u SAS 9.4 statističkom paketu. Hibrid je utjecao na sadržaj SP, vSP, vUH, MK, OK i NH3 silaža (P<0, 05), pri čemu je u odnosu na ostala dva hibrida, Bc 344 imao najviši sadržaj SP (97, 1 vs. 94, 5 g/kg ST) i OK (3, 2 vs. 2, 6 g/kg ST), Kekec najviši sadržaj MK (24, 2 vs. 21, 9 g/kg ST) i vUH (80, 2 vs. 53, 6 g/kg ST), a Pajdaš najviši sadržaj NH3 (2, 4 vs. 2, 0% SP). Tijekom promatranog razdoblja, rastao je pH (od 4, 0 do 4, 4), sadržaj SP (od 88, 9 do 97, 0 g/kg ST) i vSP (od 33, 4 do 40, 4 g/kg ST), a opadao sadržaj MK (od 23, 9 do 18, 2 g/kg ST) (P<0, 05). Stajanjem silaža na sobnoj temperaturi došlo je do njenog sušenja (DV sa 33% na 25%), a time i hlapljenja etanola (od 2, 2 do 0, 1 g/kg ST) i OK (od 3, 2 do 2, 0 g/kg ST). Rast sadržaja NH3 (od 1, 4 do 3, 2% SP) u navedenom razdoblju ukazuje na proteolizu koja započinje odmah nakon otvaranja silaža. Sadržaj vUH je rastao do 5. dana nakon otvaranja silaža što ukazuje na razgradnju škroba djelovanjem aerobnih mikroorganizama (od 63, 6 do 71, 0 g/kg ST). Promatrani pokazatelji su bili u granicama optimalnih vrijednosti te su silaže rehidriranog zrna sva tri hibrida bile stabilne tijekom promatranog razdoblja aeracije. Iako hibrid ima utjecaj na pojedine pokazatelje stabilnosti tijekom aeracije, nije bio značajan čimbenik za stabilnost silaža rehidriranog zrna kukuruza.
hibrid kukuruza, rehidrirano zrno, silaža, stabilnost, aeracija
nije evidentirano
engleski
Stability of different rehydrated maize grain hybrids silage during exposure to air
Otvaranje silaža i njihova aeracija dovodi do nepoželjnih procesa koji mogu utjecati na kvalitetu obroka i imati negativne posljedice na animalnu proizvodnju. Stabilnost tijekom aeracije je pokazatelj odupiranja silaže kvarenju, a obzirom da svojstva hibrida kukuruza mogu utjecati na kvalitetu silaže, mogu utjecati i na njenu stabilnost. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj hibrida na stabilnost silaže rehidriranog zrna kukuruza tijekom aeracije. Zrno tri različita hibrida (Kekec, Bc 344 i Pajdaš) rehidratirano je do 32% vlage, mljeveno i tretirano komercijalnim inokulantom koji sadrži Lactobacillus plantarum. Nakon 63 dana siliranja pri 20-25 °C, silaže su otvorene i držane u otvorenim posudama 10 dana na sobnoj temperaturi, pri čemu su uzorkovane 0., 1., 3., 5. i 10. dan. Tijekom promatranog razdoblja praćeni su pokazatelji stabilnosti: dostavna vlaga (DV), pH, sirovi protein (SP), vodotopivi sirovi protein (vSP), vodotopivi ugljikohidrati (vUH), organske kiseline (mliječna, MK ; octena, OK ; propionska ; izomaslačna), etanol i amonijak (NH3). Statistička analiza podataka provedena je u SAS 9.4 statističkom paketu. Hibrid je utjecao na sadržaj SP, vSP, vUH, MK, OK i NH3 silaža (P<0, 05), pri čemu je u odnosu na ostala dva hibrida, Bc 344 imao najviši sadržaj SP (97, 1 vs. 94, 5 g/kg ST) i OK (3, 2 vs. 2, 6 g/kg ST), Kekec najviši sadržaj MK (24, 2 vs. 21, 9 g/kg ST) i vUH (80, 2 vs. 53, 6 g/kg ST), a Pajdaš najviši sadržaj NH3 (2, 4 vs. 2, 0% SP). Tijekom promatranog razdoblja, rastao je pH (od 4, 0 do 4, 4), sadržaj SP (od 88, 9 do 97, 0 g/kg ST) i vSP (od 33, 4 do 40, 4 g/kg ST), a opadao sadržaj MK (od 23, 9 do 18, 2 g/kg ST) (P<0, 05). Stajanjem silaža na sobnoj temperaturi došlo je do njenog sušenja (DV sa 33% na 25%), a time i hlapljenja etanola (od 2, 2 do 0, 1 g/kg ST) i OK (od 3, 2 do 2, 0 g/kg ST). Rast sadržaja NH3 (od 1, 4 do 3, 2% SP) u navedenom razdoblju ukazuje na proteolizu koja započinje odmah nakon otvaranja silaža. Sadržaj vUH je rastao do 5. dana nakon otvaranja silaža što ukazuje na razgradnju škroba djelovanjem aerobnih mikroorganizama (od 63, 6 do 71, 0 g/kg ST). Promatrani pokazatelji su bili u granicama optimalnih vrijednosti te su silaže rehidriranog zrna sva tri hibrida bile stabilne tijekom promatranog razdoblja aeracije. Iako hibrid ima utjecaj na pojedine pokazatelje stabilnosti tijekom aeracije, nije bio značajan čimbenik za stabilnost silaža rehidriranog zrna kukuruza.
maize hybrids, rehydrated grain, silage, stability, exposure to air
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
58-59.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022
Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
predavanje
01.06.2022-03.06.2022
Opatija, Hrvatska