UTJECAJ RIBOLOVNIH ALATA I POSTULOVNE MANIPULACIJE NA POSMRTNE PROMJENE U MESU RIBE (CROSBI ID 457467)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kuzmanić, Pave
Šimat, Vida
Brčić, Jure
hrvatski
UTJECAJ RIBOLOVNIH ALATA I POSTULOVNE MANIPULACIJE NA POSMRTNE PROMJENE U MESU RIBE
U ovom radu dan je pregled novije literature o utjecaju različitih alata i tehnika ribolova na kvalitetu ulova s posebnim osvrtom na utjecaj udičarskih i povlačnih alata kao i postulovnih manipulacija koje mogu pridonjeti kvaliteti ribe u daljnjem rukovanju. Dodatno, opisan je i indeks oštećenja tijekom ulova (engl. catch damage indeks) kao primjer novije metode za procjenu oštećenja komercijalnih vrsta u ulovu. Promjene koje se javljaju tijekom lova i u postulovnoj manipulaciji imaju značajan utjecaj na smanjenje kvalitete ribljeg mesa na način da ubrzavaju posmrtne promjene te dovode do denaturacije dijela bjelančevina, smanjuju kapacitet zadržavanja vode i utječu na okus i boju te prezentaciju mesa ribe. Literatura opisuje mnoge eksperimentalne ribolovne tehnike i poboljšanja alata kojima je za cilj umanjiti djelovanje alata kako bi na tržište došao što bolji i kvalitetniji proizvod. Primjena postulovnih metoda za smanjenje stresa i odgodu posmrtnih reakcija (odmaranje ribe, ošamućivanje ribe strujom, kvalitetno iskrvarenje odmah po ulovu, te uklanjanje utrobe) iziskuje dodatno vrijeme i ljudstvo ali umanjuje posmrtne promjene na mesu čime je i plasman ribe olakšan.
Kvaliteta ribe ; ribolovni alati ; parangal ; koća ; posmrtne promjene ; mliječna kiselina ; bakalar
nije evidentirano
engleski
THE EFFECT OF FISHING GEAR AND POSTMORTEM HANDLING ON QUALITY CHANGES IN FISH
nije evidentirano
Fish quality ; fishing gear ; longline ; trawl ; post-mortem changes ; lactic acid ; Atlantic cod
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
23.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora
Split