NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA (CROSBI ID 457466)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Paraman, Tončica
Šimat, Vida
hrvatski
NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA
U ovom radu dan je pregled novih tehnologija i metoda konzerviranja koje se koriste u industrijskoj preradi proizvoda ribarstva. Kako svjetska potražnja za proizvodima morskog podrijetla sve više raste tako i proizvodnja ovog smjera teži za što bolje i kvalitetnije prerađenim proizvodima. U radu je opisana problematika vezana uz procese kvarenja hrane (osobito hrane morskog podrijetla) te tehnološka rješenja koja se koriste za što kvalitetnije konzerviranje. S ciljem očuvanja proizvoda ribarstva sa što manjim gubitcima u kvaliteti, prehrambenim vrijednostima i organoleptičkim svojstvima (arome, boje i okusa) u radu su opisane i predstavljene inovacije i nova tehnološka rješenja za konzerviranje proizvoda ribarstva bazirana na primjeni zračenja, visokog tlaka, jestivih filmova i premaza, ultrazvuka, električnog polja, mikrovalova i drugih. Razrađeni su procesi i principi tih tehnologija kao i njihovo djelovanje na namirnice morskog podrijetla. Također, u radu su opisani željeni ciljevi koji se pokušavaju dostići novim i inovativnim tehnologijama te sve njihove prednosti i nedostaci.
proizvodi ribarstva ; tehnološke inovacije ; novi procesi konzerviranja ; konzerviranje visokim tlakom ; konzerviranje zračenjem ; konzerviranje ultrazvukom
nije evidentirano
engleski
NEW TECHNOLOGIES IN THE PROCESSING OF FISHERY PRODUCTS
nije evidentirano
fishery products ; technological innovations ; new conservation technologies ; high pressure conservation ; radiation ; ultrasonic conservation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
29.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora
Split