Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA (CROSBI ID 457466)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Paraman, Tončica NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA / Šimat, Vida (mentor); Split, Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora, . 2021

Podaci o odgovornosti

Paraman, Tončica

Šimat, Vida

hrvatski

NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA

U ovom radu dan je pregled novih tehnologija i metoda konzerviranja koje se koriste u industrijskoj preradi proizvoda ribarstva. Kako svjetska potražnja za proizvodima morskog podrijetla sve više raste tako i proizvodnja ovog smjera teži za što bolje i kvalitetnije prerađenim proizvodima. U radu je opisana problematika vezana uz procese kvarenja hrane (osobito hrane morskog podrijetla) te tehnološka rješenja koja se koriste za što kvalitetnije konzerviranje. S ciljem očuvanja proizvoda ribarstva sa što manjim gubitcima u kvaliteti, prehrambenim vrijednostima i organoleptičkim svojstvima (arome, boje i okusa) u radu su opisane i predstavljene inovacije i nova tehnološka rješenja za konzerviranje proizvoda ribarstva bazirana na primjeni zračenja, visokog tlaka, jestivih filmova i premaza, ultrazvuka, električnog polja, mikrovalova i drugih. Razrađeni su procesi i principi tih tehnologija kao i njihovo djelovanje na namirnice morskog podrijetla. Također, u radu su opisani željeni ciljevi koji se pokušavaju dostići novim i inovativnim tehnologijama te sve njihove prednosti i nedostaci.

proizvodi ribarstva ; tehnološke inovacije ; novi procesi konzerviranja ; konzerviranje visokim tlakom ; konzerviranje zračenjem ; konzerviranje ultrazvukom

nije evidentirano

engleski

NEW TECHNOLOGIES IN THE PROCESSING OF FISHERY PRODUCTS

nije evidentirano

fishery products ; technological innovations ; new conservation technologies ; high pressure conservation ; radiation ; ultrasonic conservation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

29.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora

Split

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija