Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priprema biougljena iz ljuski pistacija (CROSBI ID 457250)

Ocjenski rad | diplomski rad

Varenina, Ivan Priprema biougljena iz ljuski pistacija / Mužek, Mario Nikola (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2022

Podaci o odgovornosti

Varenina, Ivan

Mužek, Mario Nikola

hrvatski

Priprema biougljena iz ljuski pistacija

Pripremljeni su uzorci biougljena karbonizacijom ljuski pistacija pri tri različite temperature (350°C, 450°C i 550°C). Na pripremljenim uzorcima biougljena provedena je djelomična analiza s ciljem određivanja udjela vlage, pepela te isparljive i stalne tvari te su ispitana njihova adsorpcijska svojstva. Porast temperature je doveo do smanjenja prinosa na uzorcima biougljena te je sukladno tome najmanji prinos na uzorku biougljena pripremljenom pri temperaturi karbonizacije od 550°C. Također, udio isparljivih tvari se smanjuje s porastom temperature. Sadržaj stalne tvari raste s porastom temperature karbonizacije, kao i udio pepela i vlage. Najzastupljenije čestice su one koje pripadaju frakciji 90-100 µm kod svih pripremljenih uzoraka biougljena. U uzorcima biougljena pripremljenim pri dvije više temperature (450°C i 550°C) uočavaju se sitne svjetlije čestice koje bi mogle pripadati ostatcima sagorene organske tvari. Količina adsorbiranih bakrovih iona, kao i učinak adsorpcije rastu porastom temperature pri kojoj je pripremljen biougljen.

ljuske pistacija ; biougljen ; približna analiza ; adsorpcija

nije evidentirano

engleski

Biochar preparation from pistachio shells

nije evidentirano

pistachio shells ; biochar ; proximate analysis ; adsorption

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

26.10.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo