Mirta (Myrtus communis L.) - poželjna vrsta za melioraciju krša i gastronomsku ponudu (CROSBI ID 319883)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Španjol, Željko ; Dorbić, Boris ; Vučetić, Marko
hrvatski
Mirta (Myrtus communis L.) - poželjna vrsta za melioraciju krša i gastronomsku ponudu
Cilj rada bio je analizirati bioekološke, šumsko- uzgojne, hortikulturne i nutritivne karakteristike mirte (Myrtus communis L.). Mirta je vazdazelena i heliofilna vrsta koja raste grm (4-5 m) s aromatičnim listovima i cvjetovima. U našoj se flori, osim podvrste (ssp. communis) nalazi i izrazito rijetka sitnolisna mirta ssp. tarentina (L.) Nyman. Mirta je šumska voćkarica, a uz navedeno i dekorativna te medonosna vrsta našeg mediteranskog područja. Pored navedenog mirta je i ljekovita biljka te se koristi u pučkoj i službenoj medicini. Povezana je s kulturom našeg naroda, a u gastronomiji se malo koristi. Na otoku Hvaru se od mirtinih plodova izrađuje rakija Martinovica. Izvrsno se obnavlja nakon požara. Značaj ove autohtone vrste je očuvanje biološke raznolikosti i ekološke stabilnosti šumske vegetacije, radi čega bi se trebala više valorizirati u agrošumarstvu, hortikulturi i melioracijama krša.
mirta, šumske voćkarice, bioekološke i nutritivne karakteristike, pošumljavanje
nije evidentirano
engleski
Myrtle (Myrtus communis L.) - desirable species for karst melioration and gastronomic offer
nije evidentirano
myrtle, forest fruit trees, bioecological and nutritional characteristics, afforestation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25 (1-4)
2021.
55-70
objavljeno
1330-6626
1848-9028