Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mirta (Myrtus communis L.) - poželjna vrsta za melioraciju krša i gastronomsku ponudu (CROSBI ID 319883)

Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija

Španjol, Željko ; Dorbić, Boris ; Vučetić, Marko Mirta (Myrtus communis L.) - poželjna vrsta za melioraciju krša i gastronomsku ponudu // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 25 (2021), 1-4; 55-70

Podaci o odgovornosti

Španjol, Željko ; Dorbić, Boris ; Vučetić, Marko

hrvatski

Mirta (Myrtus communis L.) - poželjna vrsta za melioraciju krša i gastronomsku ponudu

Cilj rada bio je analizirati bioekološke, šumsko- uzgojne, hortikulturne i nutritivne karakteristike mirte (Myrtus communis L.). Mirta je vazdazelena i heliofilna vrsta koja raste grm (4-5 m) s aromatičnim listovima i cvjetovima. U našoj se flori, osim podvrste (ssp. communis) nalazi i izrazito rijetka sitnolisna mirta ssp. tarentina (L.) Nyman. Mirta je šumska voćkarica, a uz navedeno i dekorativna te medonosna vrsta našeg mediteranskog područja. Pored navedenog mirta je i ljekovita biljka te se koristi u pučkoj i službenoj medicini. Povezana je s kulturom našeg naroda, a u gastronomiji se malo koristi. Na otoku Hvaru se od mirtinih plodova izrađuje rakija Martinovica. Izvrsno se obnavlja nakon požara. Značaj ove autohtone vrste je očuvanje biološke raznolikosti i ekološke stabilnosti šumske vegetacije, radi čega bi se trebala više valorizirati u agrošumarstvu, hortikulturi i melioracijama krša.

mirta, šumske voćkarice, bioekološke i nutritivne karakteristike, pošumljavanje

nije evidentirano

engleski

Myrtle (Myrtus communis L.) - desirable species for karst melioration and gastronomic offer

nije evidentirano

myrtle, forest fruit trees, bioecological and nutritional characteristics, afforestation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25 (1-4)

2021.

55-70

objavljeno

1330-6626

1848-9028

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Šumarstvo