Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dorada i skladištenje krumpira (CROSBI ID 319311)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Matin, Ana ; Špelić, Karlo ; Radić, Tajana ; Vašarević, Tomislav ; Matin, Božidar Dorada i skladištenje krumpira // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 6; 110-115

Podaci o odgovornosti

Matin, Ana ; Špelić, Karlo ; Radić, Tajana ; Vašarević, Tomislav ; Matin, Božidar

hrvatski

Dorada i skladištenje krumpira

Krumpir (Solanum tuberosum L.) je kroz povijest bio važan izvor hrane u svijetu. Kako bi se krumpir mogao koristiti kroz cijelu godinu potrebno je očuvati njegova fizikalna i kemijska svojstva doradom. U doradu krumpira pripada sušenje, čišćenje, sortiranje i preradu u gotove proizvode. Nakon berbe krumpira gomolji se čiste od zemlje i primjesa, dok zdravi i kvalitetno očišćeni gomolji odlaze na skladištenje. Krumpir se čuva u privremenim i stalnim skladištima na optimalnoj temperaturi skladištenja. Održavanjem optimalnih uvjeta u skladištima koji obuhvaćaju praćenje temperature, vlažnosti i sastava zraka smanjuju se gubici na najmanju moguću mjeru (oko 3, 7 %), a gomolji održavaju i zadovoljavajuću kvalitetu. Slijedom navedenog, cilj ovog rada je utvrditi i dati pregled za najpovoljniji način dorade i skladištenja krumpira.

krumpir, dorada, skladištenje

nije evidentirano

engleski

Potato processing and storage

nije evidentirano

potato, processing, storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45 (6)

2022.

110-115

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)