Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje profila masnih kiselina, udjela ukupnih polifenola i antiradikalne aktivnosti morskih organizama Petrosia ficiformis i Bugula neritina (CROSBI ID 456678)

Ocjenski rad | diplomski rad

Miličević, Iva Određivanje profila masnih kiselina, udjela ukupnih polifenola i antiradikalne aktivnosti morskih organizama Petrosia ficiformis i Bugula neritina / Flanjak, Ivana ; Jokić, Stela (mentor); Cikoš, Ana-Marija (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2022

Podaci o odgovornosti

Miličević, Iva

Flanjak, Ivana ; Jokić, Stela

Cikoš, Ana-Marija

hrvatski

Određivanje profila masnih kiselina, udjela ukupnih polifenola i antiradikalne aktivnosti morskih organizama Petrosia ficiformis i Bugula neritina

Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti profil masnih kiselina, udio ukupnih polifenola i antiradikalnu aktivnost morskih organizama Jadranskog mora, spužve Petrosia ficiformis (izronjena kod poluotoka Rtina kod Paškog mosta) i mahovnjaka Bugula neritina (izronjen u uvali Luka, Dugi otok). Za ekstrakciju lipida korištena je metoda po Folch-u, a za identifikaciju masnih kiselina korištena je plinska kromatografija s plameno-ionizacijskim detektorom. Ukupni polifenoli su ekstrahirani primjenom ultrazvuka, te je određen udio polifenola spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteuovog reagensa. DPPH metodom je određena antiradikalna aktivnost. Na temelju dobivenih rezultata utvrđeno je da su u P. ficiformis najzastupljeniji cis- i trans- izomeri oleinske kiseline (25, 34 ± 0, 26 %), a u B. neritina dominira palmitinska kiselina (48, 38 ± 0, 44 %). Također je uočeno da P. ficiformis (72, 19 µg GAE/mL) ima veći udio ukupnih polifenola, nego B. neritina (59, 01 µg GAE/mL). Određivanjem antiradikalne aktivnosti ultrazvučnom ekstrakcijom, na 30 °C su dobivene najveće vrijednosti za P.ficiformis (93, 57 ± 0, 70 % DPPH) i za B.neritina (93, 65 ± 0, 51 % DPPH). Povećanjem temperature smanjivala se antiradikalna aktivnost za oba uzorka

Petrosia ficiformis ; Bugula neritina ; masne kiseline ; ukupni polifenoli ; antiradikalna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Determination of Fatty Acid Profile, Total Polyphenol Content and Antiradical Activity of Marine Organisms Petrosia ficiformis and Bugula neritina

nije evidentirano

Petrosia ficiformis ; Bugula neritina ; fatty acids ; total polyphenols ; antiradical activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

20.12.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija