Važnost dijete u liječenju hiperkolesterolemije (CROSBI ID 730364)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šojat, Dunja ; Bačun, Tatjana
hrvatski
Važnost dijete u liječenju hiperkolesterolemije
Ateroskleroza je jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svjetskoj populaciji, a poremećaji u metabolizmu lipoproteina, uključujući hiperkolesterolemiju, imaju značajnu ulogu u nastanku ateroskleroze. Hiperkolesterolemija je posljedica poremećaja koji utječu na razgradnju lipoproteina posredovanu LDL receptorom. Rijetko su prepoznate nasljedne hiperlipoproteinemije od kojih je posebno važna familijarna hiperkolesterolemija. Snižavanje vrijednosti LDL- kolesterola pokazalo se važnim za smanjenje kardiovaskularnog rizika, time i za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Aktualne smjernice za liječenje hiperkolesterolemije preporučuju: za pacijente s vrlo visokim kardiovaskularnim rizikom vrijednost LDL-kolesterola < 1, 4 mmol/L, a za pacijente s visokim kardiovaskularnim rizikom vrijednost < 1, 8 mmol/L uz smanjenje ≥50 % u odnosu na početnu vrijednost. U pacijenata s umjerenim i niskim kardiovaskularnim rizikom preporučuju se vrijednosti <2, 6 mmol/L i <3, 0 mmol/L. Aktualne smjernice naglašavaju važnost prehrane, posebice zasićenih masnih kiselina koje su dijetetski faktor s najvećim utjecajem na razine LDL-kolesterola te bi trebale činiti <7 % energetskog unosa. Poželjni dominantni izvor masti su jednostruko zasićene masne kiseline, ugljikohidrati imaju neutralni efekt na LDL- kolesterol dok prehrambena vlakna uzrokuju sniženje LDL-kolesterola. Učinkovitim su se pokazali monakolin iz crvene riže i fitosteroli u količini od 2 g dnevno, a danas dostupna farmakoterapija izuzetno je potentna u snižavanju vrijednosti LDL-kolesterola.
hiperkolesterolemija, dijeta
nije evidentirano
engleski
Importance of diet in the treatment of hypercholesterolemia
nije evidentirano
Hypercholesterolemia, Diet
nije evidentirano
Podaci o prilogu
49-49.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla:
978-953-7005-79-5
Podaci o skupu
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
predavanje
16.09.2021-17.09.2021
Osijek, Hrvatska