Promjena prehrambenih navika – saveznik u borbi protiv hipertrigliceridemije? (CROSBI ID 730363)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šojat, Dunja ; Bačun, Tatjana
hrvatski
Promjena prehrambenih navika – saveznik u borbi protiv hipertrigliceridemije?
Današnje smjernice naglasak stavljaju na sniženje LDL kolesterola kao primarni cilj u sprječavanju nastanka kardiovaskularnih bolesti i incidenata. Unatoč sve češćoj primjeni terapije za hiperkolesterolemiju čak i nakon postizanja ciljnih vrijednosti LDL-kolesterola pojavnost kardiovaskularnih incidenata ostaje visoka. Smatra se kako je preostali rizik povezan uz povišene vrijednosti triglicerida i snižene vrijednosti HDL-kolesterola. Aktualne smjernice preporučuju određivanje vrijednosti triglicerida, a vrijednosti se koriste i za izračunavanje kardiovaskularnog rizika pomoću SCORE alata. Za smanjenje razine triglicerida u plazmi preporučena je prije svega redovita tjelesna aktivnost koja povećava inzulinsku osjetljivost i smanjuje koncentaciju triglicerida. Važnim se smatra i smanjenje ukupnog dnevnog unosa ugljikohidrata, posebice monosaharida i disaharida, a najveću značajnost pokazalo je smanjenje unosa alkohola. Važnu ulogu ima smanjenje tjelesne mase u osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilih osoba te zamjena zasićenih masnih kiselina s nezasićenim masnim kiselinama u prehrani. Omega-3 masne kiseline u dozi od 2 do 3 grama dnevno smanjuju koncentraciju triglicerida za oko 30% te djeluju sinergistički sa statinskom terapijom. Statinska terapija preporučena je u pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom s vrijednostima triglicerida >2, 3 mmol/L, a u kojih do smanjenja nije došlo promjenom životnog stila. Dostupne farmakoterapijske mjere uključuju statinsku terapiju, fibrate, PCSK9 inhibitore i omega-3 masne kiseline.
trigliceridi, statini, fibrati, omega-3 masne kiseline
nije evidentirano
engleski
Managing Hypertriglyceridemia with diet modifications?
nije evidentirano
Triglycerides, Statins, Fibrates, Omega-3 fatty acids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
50-50.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla:
978-953-7005-79-5
Podaci o skupu
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
16.09.2021-17.09.2021
Osijek, Hrvatska