Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 124286

Suvremeni pristupi problematici hidromelioracijskih sustava u svijetu


Kos, Zorko
Suvremeni pristupi problematici hidromelioracijskih sustava u svijetu // PRIRUČNIK ZA HIDROTEHNIČKE MELIORACIJE, III KOLO, KNJIGA 1, SUVREMENI PRISTUPI I METODE PLANIRANJA I UPRAVLJANJA HIDROMELIORACIJSKIM SUSTAVIMA / Ožanić, Nevenka (ur.).
Rijeka: Fintrade&Tours d.o.o. Rijeka, 2003.


Naslov
Suvremeni pristupi problematici hidromelioracijskih sustava u svijetu
(Modern Approach to Hydromelioration Problems in the World)

Autori
Kos, Zorko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
PRIRUČNIK ZA HIDROTEHNIČKE MELIORACIJE, III KOLO, KNJIGA 1, SUVREMENI PRISTUPI I METODE PLANIRANJA I UPRAVLJANJA HIDROMELIORACIJSKIM SUSTAVIMA

Urednik/ci
Ožanić, Nevenka

Izdavač
Fintrade&Tours d.o.o. Rijeka

Grad
Rijeka

Godina
2003

Raspon stranica

ISBN
953-6953-10-2

Ključne riječi
Melioracije, akumulacije, hidrogrami, tlo, suše, optimizacija
(Meliorations, accumulations, hydrograms, soil, drought, optimalization)

Sažetak
Kod nas je još uvriježeno mišljenje da ako u okolišu nekog naselja, polja, tvornice itd. nema dovoljno vode u svako doba godine, da je to bezvodno područje. Naime, smatra se da vode ima dovoljno ako su zadovoljene maksimalne potrebe potrošača u doba minimalne izdašnosti izvorišta. Danas takvo stajalište gotovo nigdje više nije održivo i moramo zaboraviti na vremena kada se tako moglo pristupati vodoprivredi. Vodu treba smatrati sirovinom kao što je drvo, ugljen, nafta itd. i jednako se tako prema njoj odnositi i vrednovati je. Prema tome vodu treba mjeriti litrama, kubicima i bilancirati (prihod, rashod) mjesečno, godišnje, višegodišnje. Nema li je u neposrednoj blizini potrošača, ima je na većoj udaljenosti, pa je treba dovesti kao i svaku drugu robu. U svijetu je mnogo primjera da se pojedina područja opskrbljuju vodom iz izvorišta udaljenih više stotina km, pa čak i više od tisuću km, a prenosi se i po više stotina m3/s po zahvatu. Osim toga još i na tim udaljenim lokalitetima vode nema u dovoljnim količinama u svako doba godine, pa protok treba izravnati golemim akumulacijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0114003

Ustanove
Građevinski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Zorko Kos, (22381)