Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa kopuna (CROSBI ID 456216)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prelec, Karlo Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa kopuna / Kos, Ivica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Prelec, Karlo

Kos, Ivica

hrvatski

Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa kopuna

Cilj ovog rada bio je utvrditi uzgojne i klaoničke pokazatelje te svojstva kakvoće mesa kopuna u odnosu na pjetliće i pilenkei istog hibrida. Za potrebe istraživanja nabavljeno je 77 jednodnevnih pilića teške hibridne linije Sasso R9. U dobi od 28 dana izvršen je zahvat kastracije. Pilići su nakon zahvata razvrstani u tri skupine: kopune, pjetliće te pilenke. Provedena su dva klanja, prvo u dobi od 90 dana te drugo, u dobi od 140 dana. U dobi od 90 dana, najbolje tovne sposobnosti uočene su kod pjetlića izuzev konverzije hrane. Nakon prvog klanja prosječna masa trupa bila je najveća kod pjetlića (4.020, 80 g), zatim kopuna (3.704, 10 g), dok su trupovi pilenki bili najlakši (3.127, 90 g), međutim najveći randman je zabilježen kod pilenki. Završetkom tova, u dobi od 140 dana, kopuni su postigli prosječnu završnu masu od 5.218, 30 grama. Uočene su promjene u boji jetre te je zabilježeno kako je meso kopuna svjetlije, žuće te manje crveno naspram mesa pjetlića. Istraživanjem nisu utvrđene razlike u senzorskom profilu, kao ni u svojstvima dopadljivosti između skupina.

kopun, kastracija, klaonički pokazatelji, kvaliteta mesa, senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Slaughter indicators and meat quality of capon

nije evidentirano

capon, castration, slaughter indicators, meat quality, sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

30.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija